‘Neusspray verhelpt verlegenheid’

Wetenschappers hebben ontdekt dat het hormoon oxytocine muurbloempjes een stuk zelfverzekerder en sociaal vaardig kan maken. Het chemische goedje – dat reeds in neussprays verkocht wordt – verbetert de sociale vaardigheden van onder meer verlegen mensen. Bij mensen die al heel zelfverzekerd en sociaal zijn, helpt de spray niet.

De onderzoekers verzamelden 27 gezonde mannen en gaven een deel daarvan oxytocine. De andere helft kreeg een placebo. Daarna moesten de mannen een test doen waarin hun vermogen om de gedachten en gevoelens van anderen te begrijpen, werd gemeten.

Inschatten
De mannen moesten bijvoorbeeld toekijken hoe anderen vertelden over emotionele momenten in hun leven. Daarna moesten ze inschatten hoe de verteller zich voelde. Ook werd met behulp van een test die normaal voor autistische patiënten wordt gebruikt, de sociale competentie gemeten.

Resultaat
De onderzoekers ontdekten dat oxytocine ervoor zorgde dat de mannen zich beter konden inleven in anderen. Dat gold echter alleen voor de mannen die zonder het goedje niet zo meelevend waren. De mannen die sociaal heel vaardig waren, deden de tests net zo goed met of zonder behulp van oxytocine. “Men neemt aan dat oxytocine alle mensen empathischer maakt,” vertelt onderzoeker Jennifer Bartz. “Onze studie spreekt dat tegen. Oxytocine blijkt alleen te helpen bij mensen die minder sociaal vaardig zijn.”

WIST U DAT…

…oxytocine er ook voor zorgt dat mannen gevoeliger worden en dus gaan snotteren bij Bambi?

Behandeling
“Er is nog meer onderzoek nodig, maar onze resultaten geven aan dat oxytocine mogelijk gebruikt kan worden om mensen met sociale tekortkomingen te behandelen.” De onderzoekers denken dan niet alleen aan mensen die verlegen zijn, maar ook aan mensen met autisme.

Oxytocine is een bekend hormoon dat ook wel het knuffelhormoon wordt genoemd. Het zorgt er onder meer voor dat er een band ontstaat tussen ouders en hun kinderen. Er zijn al neussprays met oxytocine op de markt. Deze worden gebruikt door jonge moeders die dankzij het goedje gemakkelijker kunnen kolven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd