Neusspray pakt griep en biowapens aan

Vergeet de griepprik. Als het aan wetenschappers ligt, worden vaccins tegen griep, longontsteking en zelfs bioterrorisme voortaan in de neus gespoten.

Het idee van een neusspray is niet nieuw, maar wetenschappers slaagden er maar niet in om deze even effectief te maken als bijvoorbeeld de griepprik. Amerikaanse onderzoekers is dat nu wel gelukt. Ze voegden het stofje Interleukine-12 toe en wisten de spray zo nog sterker te maken.

Interleukine-12
Interleukin-12 is een stofje dat van nature in ons lichaam voorkomt en het immuunsysteem stimuleert. Door dit aan het vaccin toe te voegen, wint het aan kracht en kan het de concurrentie met bijvoorbeeld de griepprik aan, zo blijkt uit experimenten.

WIST U DAT…

Muizen
De onderzoekers probeerden de neusspray uit op muizen en stelden de dieren daarna bloot aan een griepvirus, bacteriën die longontsteking veroorzaken en de bacterie Yersinia pestis (een potentieel bio-wapen dat de pest veroorzaakt). In de neusspray zat elke keer een vaccin tegen de ziekte waaraan de dieren werden blootgesteld en Interleukine-12. En het werkte.

Inademen
Griep, maar ook de pest ontstaat vaak doordat we schadelijke stofjes inademen. Het is in het verleden lastig gebleken om het immuunsysteem bij de ingang (de neus, dus) al te versterken. Maar met een neusspray kan dat. Zo wordt een infectie en ook eventuele complicaties voorkomen.

Zo’n neusspray heeft natuurlijk nog meer voordelen. Zo is het een stuk minder pijnlijk dan een injectie. Ook blijkt de spray niet alleen ziekte te voorkomen, maar deze ook te behandelen als de infectie reeds heeft plaatsgevonden.

Bovenstaande afbeelding is afkomstig van DiagnosisPro.com.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd