Neusaap blijkt te herkauwen

Wetenschappers hebben de eerste aap ontdekt die eet als een koe en dus herkauwt. Het gaat om de neusaap, zo is in het blad Biology Letters te lezen.

Koeien – maar ook bijvoorbeeld schapen en geiten – laten het voedsel dat ze naar binnen werken zacht worden in hun maag. Daarna halen ze de grote stukken weer naar boven en kauwen er nog eens flink op. Zo kunnen ze het voedsel goed verwerken en alle voedingsstoffen eruit halen.

Dwangmatig
Primaten en mensen doen dat niet, tenzij het onderdeel uitmaakt van dwangmatig gedrag. Tenminste, dat dachten de onderzoekers. Tot ze het eetgedrag van de neusaap bestudeerden. Het dier eet fruit en bladeren en herkauwt flink.

WIST U DAT…

…er onlangs een nieuwe apensoort is ontdekt die niest als het regent?

Onderzoek
De onderzoekers bestudeerden 23 neusapen in Maleisië. Ze waren er getuige van hoe de dieren het eten naar binnen werkten en vervolgens weer in hun mond uitbraakten. Het herkauwen duurde gemiddeld zo’n vijf minuten. De apen herkauwden vooral op dagen dat ze veel aten. Waarschijnlijk maken ze door meerdere keren te kauwen ruimte voor meer voedsel.

Zoals gezegd zijn er wel apen en mensen die eten herkauwen, maar dan meer als dwangmatig gedrag. De neusaap doet het echt omdat het deel uitmaakt van zijn dieet, zo stellen de wetenschappers. Of er nog meer apensoorten zijn die herkauwen moet uit nader onderzoek blijken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd