Je neus en mond dichtknijpen als je moet niesen: dat is een slecht idee

Dat blijkt wel uit het tamelijk dramatische verhaal van een 34-jarige man.

Wetenschappers doen het opmerkelijke verhaal in het blad BMJ Case Reports uit de doeken. In het kort: de man moest niesen, kneep zijn neus dicht en sloot zijn mond. De nies werd zo onderdrukt, maar kort erna verging de man van de pijn en was hij nauwelijks nog in staat om te spreken of slikken. In het ziekenhuis werd al snel duidelijk dat de farynx van de man gescheurd was.

Wat is de farynx?
Dit is het bovenste deel van het ademhalings- en spijsverteringsstelsel en ligt direct achter de neus en mond. Het spijsverterings- en ademhalingsstelsel kruisen elkaar hier.

Voorafgaand aan een nies wordt een enorme druk opgebouwd. Normaliter neemt die druk af als je niest en lucht via de mond en neus ontsnapt. Maar doordat de 34-jarige man zijn neus en mond dichthield, kon de druk niet afnemen. En dat leidde tot het scheuren van de farynx. Daardoor kon de lucht die de man inademde vervolgens tot diep in het weefsel en spieren in de borst doordringen, zo schrijven de onderzoekers.

De onderzoekers stonden versteld van de scheur in de farynx. Ze benadrukken dat een dergelijke beschadiging zeer zeldzaam is en doorgaans alleen optreedt doordat iemand flinke klappen op de nek krijgt en soms door overgeven of zwaar hoesten. Dat het ook kan gebeuren tijdens het onderdrukken van een nies, is verrassend. Vandaar dat de onderzoekers het ook – met een geduchte waarschuwing – in het blad BMJ Case Reports hebben opgetekend.

In het ziekenhuis
En dat heeft de man geweten. Hij werd direct in het ziekenhuis opgenomen en kreeg antibiotica toegediend tot de zwelling en pijn afnam. Ook kreeg hij noodgedwongen sondevoeding. Na zeven dagen werd hij uit het ziekenhuis ontslagen met het dringende advies zijn neus en mond niet meer dicht te knijpen tijdens het niesen.

“Het stoppen van een nies door de neusgaten en mond dicht te houden, is heel gevaarlijk en zou vermeden moeten worden,” zo schrijven de wetenschappers. Dergelijke capriolen kunnen namelijk niet alleen leiden tot het scheuren van de keel, maar ook tot scheuren in het trommelvlies en zelfs het scheuren van bloedvaten in de hersenen. De moraal van het verhaal? Wat de etiquette ook voorschrijft: laat die nies lekker gaan.

Bronmateriaal

"Don't hold your nose and close your mouth when you sneeze, doctors warn" - BMJ (via Eurekalert)

Afbeelding bovenaan dit artikel: PublicDomainPictures / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd