Neuroot wordt niet altijd gelukkig van hoger salaris

Een neuroot een salarisstijging geven: dat is een lastige kwestie. Een neurotisch mens wordt namelijk slechts in beperkte gevallen gelukkig van een hoger bedrag op de salarisstrook, zo blijkt.

Dat schrijft onderzoeker Eugenio Proto van de universiteit van Warwick. Hij onderzocht hoe onze persoonlijkheid onze kijk op een salarisverhoging beinvloedde.

Neuroot
En zo ontdekte hij iets bijzonders. Neuroten (mensen die heel gevoelig zijn voor angst, vijandigheid en depressie) die reeds een hoog inkomen hadden, werden niet per se gelukkiger van een salarisstijging. Zij kunnen een stijging van het inkomen zelfs als falen zien, wanneer die stijging lager uitvalt dan verwacht.

WIST U DAT…

…een collectieve manie leidde tot de crisis?

Mislukking
“Iemand die zeer neurotisch is, zal een inkomen zien als een maatstaf voor succes,” legt Proto uit. “Wanneer ze een laag inkomen hebben, zijn ze blij met een salarisstijging, omdat ze dat zien als een prestatie.” Maar als ze reeds een hoog inkomen hebben, kan de salarisstijging tegenvallen. “En dat zien ze als een mislukking en dat verlaagt hun tevredenheid met het leven.”

Het onderzoek is heel interessant. Het vertelt namelijk iets over de wijze waarop we tegen geld aankijken. “De resultaten suggereren dat we geld meer als een middel zien om ons succes of ons falen te meten, in plaats van een middel om nog comfortabeler te leven.”

Bronmateriaal

"More can mean less when it comes to being happier – especially if you are neurotic" - Warwick.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mathias Pastwa (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd