Neurochirurg bekritiseert onmogelijke hersenoperatie in Spectre

In de nieuwste James Bond film ‘Spectre’ vindt een bijzondere hersenoperatie plaats. Volgens een neurochirurg is deze operatie niet mogelijk. Spoileralert!

De Bond-franchise is niet bekend om zijn medische accuraatheid. In de film Goldfinger is te zien hoe Oddjob (of Goldfinger) Bond-girl Jill Masterson vermoordt door haar lijf in te smeren met goudverf. Hierdoor stikt ze. In het echt is dit natuurlijk niet mogelijk. In de roman You Only Live Twice kunnen sumoworstelaars hun zaadballen intrekken. Ook dit is onmogelijk.

In Spectre vindt er een bijzondere operatie plaats in de woestijn van Marokko, waarbij Bonds tegenstander Ernst Stavro Blofeld een gat in de schedel van James Bond boort om ervoor te zorgen dat Bond geen gezichten meer kan onthouden. In het wetenschappelijke vakblad Nature beweert neurochirurg Dr Michael Cusimano dat de theorie achter de operatie klopt. Zo wil Blofeld de gyrus fusiformis verwijderen. Deze hersenwinding bevat het fusiforme aangezichtshersengebied dat wordt gebruikt om gezichten te herkennen.

Wat niet klopt is het feit dat de boor in de film verkeerd op de schedel wordt geplaatst. Eigenlijk zou het gat net voor het linkeroor moeten worden gemaakt. In Spectre is te zien hoe de boor schuin achter het linkeroor wordt gezet. Als deze operatie in het echt uitgevoerd zou zijn, dan raakte Blofeld de wervelslagader. Het resultaat: 007 zou de operatie hoogstwaarschijnlijk niet na kunnen vertellen.

Neurochirurg Cusimano is niet de eerste wetenschapper die zich bezighoudt met de wereld van James Bond. Zo haalde de CIA ideeën voor gadgets uit Bond-films, schijnt James Bond een alcoholist te zijn en wordt 007 steeds gewelddadiger.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd