Net hersteld van COVID-19? Kijk uit voor hart- en vaatziekten en diabetes

Het risico op deze aandoeningen is het hoogst in de eerste drie maanden na een corona-infectie.

Het is bekend dat een coronabesmetting nog lange tijd negatief kan na-ijlen. Denk bijvoorbeeld aan long COVID, waarbij mensen weken of zelfs maanden nadat ze een corona-infectie opliepen, klachten blijven houden. Maar het coronavirus kan ook op een andere manier invloed blijven uitoefenen, zo tonen onderzoekers aan. Zelfs als je hersteld bent van COVID-19.

Hart- en vaatziekten en diabetes
Een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift PLOS Medicine, suggereert nu dat COVID-19-patiënten een hoger risico lopen op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en diabetes. Het risico is het hoogst in de eerste drie maanden na een corona-infectie. De ontdekking bevestigt dat wat wetenschappers al vreesden. En dat is dat COVID-19 een aandoening is die problemen door het hele lichaam kan veroorzaken, waarschijnlijk door bepaalde paden te activeren die ontstekingen aanwakkeren. Kortom; “COVID-19 is een multisysteemziekte,” stelt Emma Rezel-Potts in gesprek met Scientias.nl.

Studie
Rezel-Potts analyseerde samen met haar collega’s de medische dossiers van meer dan 428.000 COVID-19-patiënten. Vervolgens vergeleken ze deze medische gegevens met hetzelfde aantal personen van dezelfde leeftijd en geslacht die nog geen COVID-19 hebben gehad. Het uitgebreide onderzoek leidt tot een opvallende conclusie. “We vonden een hele reeks gezondheidsproblemen bij coronapatiënten in de eerste zes maanden na de diagnose,” vertelt Rezel-Potts. “Het gebruik van de grote, nationale database met elektronische medische dossiers heeft ons met name in staat gesteld het risico op hart- en vaatziekten en diabetes te karakteriseren, zowel kort na een COVID-19-infectie, als op de langere termijn.”

Hart- en vaatziekten
Uit de analyse blijkt dat COVID-19 in verband kan worden gebracht met een zesvoudige toename van de kans op hart- en vaatziekten. Volgens het team is dit met name te herleiden naar het feit dat coronapatiënten eerder een longembolie (bloedstolsels in de longen) ontwikkelen en aan een onregelmatige hartslag kunnen lijden. Het risico vermindert echter gestaag. Zo blijkt de kans op een hartziekte ongeveer vijf weken na de coronabesmetting af te nemen. Tussen de twaalf weken en een jaar na de positieve test keert het risico weer terug naar basisniveau.

Diabetes
Maar een coronabesmetting leidt niet alleen tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Mensen die namelijk een corona-infectie hadden doorgemaakt, hebben ook 81 procent meer kans op diabetes, met name in de eerste vier weken nadat het virus is opgelopen. Dit risico kan zelfs tot twaalf weken na infectie met 27 procent verhoogd blijven.

Inzicht in het coronavirus
De bevindingen uit de studie verschaffen meer inzicht in het coronavirus. Want het wordt steeds duidelijker dat COVID-19 een behoorlijk lange nasleep kan hebben en zelfs de kans op andere ziektes vergroot. En dat is iets om rekening mee te houden. “Uit onze bevindingen blijkt dat het risico op hart- en vaatziekten en diabetes met name in de eerste vier weken na een corona-infectie het hoogst is,” concludeert Rezel-Potts. “Vervolgens houdt dit verhoogde risico ongeveer drie maanden stand. Ondanks dat onze resultaten ook enigszins geruststellend zijn – de kans neemt in de loop van de tijd weer af – is dit een belangrijke boodschap. Het betekent dat het cruciaal is om kort na een COVID-19-infectie voorzorgsmaatregelen te nemen.”

Actie
Wat je kan doen om het risico enigszins te beperken? Er een gezonde levensstijl op nahouden, zo onderstrepen de onderzoekers. “Gezonde voeding en lichaamsbeweging zijn echt de belangrijkste strategieën die we kennen om het risico op diabetes te verminderen,” zegt Rezel-Potts. “Maar onze resultaten zijn met name voor artsen belangrijk, omdat zij het beste hun patiënten die herstellende zijn van COVID-19 kunnen adviseren over een passende handelswijze.” Artsen zouden dan ook waakzaam moeten zijn voor diabetes en hart- en vaatziekten na een coronabesmetting.

De studie breidt onze kennis over op welke manieren corona in het leven van mensen kan blijven na-ijlen, uit. En dat is belangrijk, zeker met het oog op de ontwikkeling van betere behandelplannen. “We hopen met deze studie artsen te informeren over hoe ze patiënten kunnen begeleiden in een zo’n goed mogelijk herstel,” zegt Rezel-Potts. “En een groter bewustzijn van het verhoogde risico op hart- en vaatziekten en diabetes gedurende de eerste drie maanden na een positieve coronatest, zou clinici in staat kunnen stellen accuraat te handelen in dit cruciale venster voor preventieve actie.”

Bronmateriaal

"COVID-19 patients more likely to develop cardiovascular diseases and diabetes soon after infection" - PLOS (via EurekAlert)

Interview met Emma Rezel-Potts

Afbeelding bovenaan dit artikel: anilakkus van Getty Images Signature (via canva.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd