Net als in CSI! Nieuwe software maakt vage foto kraakhelder

In politiefilms en -series gebeurt het al jaren: informatie onttrekken aan de meest wazige foto’s en beveiligingsbeelden. Er wordt ingezoomd, het plaatje wordt verhelderd en plots is die kentekenplaat leesbaar of dat vage gezicht kraakhelder. Fictie natuurlijk! Alhoewel: een nieuw programmaatje maakt het echt mogelijk.

Het programma is ontwikkeld door Vladimir Yuzhikov. “Veel mensen denken dat wazigheid iets onomkeerbaars is en dat de informatie voorgoed verloren is gegaan, omdat elke pixel veranderd is in een vlek en alles in elkaar overloopt,” zo schrijft hij. “Maar dat is niet helemaal waar.” En hij bewijst dat direct met een fraai kiekje van Venetië. In een fotobewerkingsprogramma maakte hij de oorspronkelijke foto onscherp en gebruikte vervolgens zijn eigen software om de foto weer scherp te krijgen.

Indrukwekkend
Hoewel het resultaat lang niet zo scherp is als de oorspronkelijke foto is het resultaat toch indrukwekkend. Opeens kunnen we dingen onderscheiden die op de eerste foto niet te onderscheiden zijn. De spijltjes van de balkons bijvoorbeeld en een standbeeld naast een huis.

Nog een voorbeeldje
En het werkt niet alleen met foto’s die met een computerprogramma onscherp zijn gemaakt. Ook foto’s die gewoon van zichzelf al onscherp zijn, kunnen met het programma van Yuzhikov scherp worden gemaakt. Doet het u al een beetje denken aan de kentekenplaten die in politieseries uit de meest vage beveiligingsbeelden worden gehaald?

Wist je dat er zelfs op Mars selfies worden gemaakt? En wel door de marsrover Curiosity. Bekijk de prachtige beelden hier.

Wiskunde
Hoe doet Yuzhikov dat? Heel kort gezegd (klik hier voor een uitgebreidere uitleg) maakt hij handig gebruik van de wiskunde. De grondslagen voor de wiskundige theorie die hij gebruikt werden 70 jaar geleden al gelegd. “Maar net zoals andere algoritmes die van toepassing zijn op het verwerken van beelden, worden algoritmes om foto’s minder vaag te maken pas sinds kort op grote schaal gebruikt.” Op basis van die wiskundige algoritmes ontwikkelde Yuzhikov een programma waarmee een ieder thuis foto’s helderder kan maken. Het heet SmartDeBlur en kan gratis gedownload worden.

Yuzhikov laat zien dat de trucjes die in politieseries en -films worden toegepast als het gaat om vage beelden niet langer belachelijk zijn. Wellicht duurt het niet lang voor echte politiekorpsen met deze software aan de gang kunnen. Niet iedereen is overigens even enthousiast over het werk van Yuzhikov. Sommigen wijzen erop dat het nu wel heel gemakkelijk wordt om bijvoorbeeld gezichten of persoonlijke gegevens die nu nog op foto’s vaag worden gemaakt met deze software weer bloot te leggen.

Bronmateriaal

"Restoration of defocused and blurred images" - Yuzhikov.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door jarmoluk / Pixabay.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd