Nestje vol dinosaurussen gevonden

Neenee, verwacht geen Jurassic Park-achtige omstandigheden: het nestje is al 70 miljoen jaar oud en de jongen zijn dood.

De onderzoekers troffen het nestje aan in Mongolië. Het nest is zo’n 70 centimeter breed en telt maar liefst vijftien jonge dinosaurussen. Het zijn jonge Protoceratops.

Compleet
De jongen zijn in hun nest om het leven gekomen. Waarschijnlijk doordat het nest plotseling met zand is bedekt. De fossiele resten zijn nog in redelijk goede staat en maar liefst tien van de vijftien dinosaurussen zijn ‘compleet’.

Klonen

Kunnen we dinosaurussen klonen? Lees er hier alles over!

Zoveel
Het is een bijzondere vondst, want nog nooit hebben onderzoekers een nest van de Protoceratops teruggevonden. Wat ook uniek is, is dat er zoveel jongen in één nest zitten. In het verleden zijn wel nesten met meerdere eieren gevonden, maar meerdere jongen in één nest is zeldzaam. Laat staan vijftien jongen.

Een volwassen Protoceratops (boven) in gevecht met een Velociraptor. Afbeelding: Raul Martin.

De onderzoekers kunnen door het nest heel veel over de Protoceratops te weten komen. Bijvoorbeeld over hoe de jongen eruitzagen. Ze hadden korte snuiten en grote ogen, zo schrijven de onderzoekers. Het grote aantal jongen wijst erop dat veel jongen nooit volwassen werden. Mogelijk werden veel jongen opgegeten door andere dinosaurussen.

Bronmateriaal

"Nest full of baby dinosaurs found" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Dr. Kh. Tsogtbaatar.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd