Uit nieuw onderzoek blijkt dat Neptunus geen planetoïden in de Kuipergordel gooide. Wetenschappers Alex Parker en J.J. Kavelaars onderzochten binaire systemen – zoals de aarde en de maan – in de Kuipergordel. Binaire systemen komen veel voor in de Kuipergordel. En dat is raar, want deze objecten zouden er volgens aanhangers van de Neptunus-theorie niet mogen zijn.
“Als Neptunus knoeide met de banen van deze planetoïden, dan zouden er geen binaire objecten in de Kuipergordel voorkomen”, concludeert Parker. “Waarschijnlijk zijn de objecten in de Kuipergordel in dit gebied ontstaan en er altijd gebleven.” Oftewel: de Kuipergordel heeft al miljarden jaren geen grote veranderingen ondergaan.
Astrofysici vinden de Kuipergordel heel interessant, omdat er veel fossiele ruimtestenen in deze gordel zweven. Deze stenen klonterden 4,5 miljard jaar geleden samen om planeten als de aarde en Mars te vormen. “Door de structuur en de geschiedenis van de Kuipergordel te begrijpen, leren we ook de planeten in ons zonnestelsel te doorgronden en hoe planeten rondom andere sterren ontstaan.”
In de Kuipergordel zweven dwergplaneten als Pluto en Eris. Onlangs ontdekten wetenschappers met de Hubble-telescoop veertien nieuwe ijsdwergen in de Kuipergordel. De gevonden ijsdwergen zijn niet zeer groot, maar dat waren ze vroeger mogelijk wel. Wetenschappers denken dat grote ijsdwergen in het verleden regelmatig tegen elkaar botsten, waardoor er nu veel kleine ijsdwergen bestaan. NASA verwacht dat er de komende jaren nog veel meer Kuipergordelobjecten worden gevonden.