Neptunus at waarschijnlijk een planeet

Neptunus heeft mogelijk ooit een superaarde opgegeten. Dit verklaart de mysterieuze hitte die de planeet afgeeft. Daarnaast stal Neptunus de maan van deze superaarde: Triton. Triton is nu de grootste maan van Neptunus. Deze theorie verklaart de vreemde baan van Triton.

Neptunus heeft enkele mysterieuze eigenschappen. Zo is de planeet opvallend groot in vergelijking met het materiaal dat op die positie ooit aanwezig was om een planeet te vormen. Neptunus is waarschijnlijk dichter bij de zon ontstaan en op latere leeftijd weggeduwd. Net als Neptunus migreerde Uranus mogelijk ook van de binnenste naar de buitenste zone van het zonnestelsel.

Stel dat Neptunus en Uranus inderdaad dichter bij de zon zijn gevormd, dan was er genoeg materiaal aanwezig om buiten de baan van Saturnus nog een superaarde te vormen. Deze superaarde zou even zwaar zijn als twee aardes. Deze superaarde had mogelijk een maan: Triton. Triton is groter dan Pluto en draait in tegengestelde richting om Neptunus. Dit laat zien dat Triton niet bij Neptunus is ontstaan.

Het zou erg moeilijk zijn voor Neptunus om Triton te vangen. Daarvoor zou de planeet drastisch moeten afremmen. Een mogelijkheid is dat door de botsing van de superaarde met Neptunus de kinetische energie tussen de superaarde en Triton verdween, maar direct weer werd opgevangen door Neptunus. “Het zou een stuk makkelijker zijn als Triton door een groter object dan de superaarde werd gevangen”, vertelde Steven Desch van de staatsuniversiteit van Arizona deze maand.

Als Neptunus de superaarde verorberde, dan zou daar veel hitte bij vrijkomen. Hitte die vandaag de dag nog steeds te detecteren is. Een botsing zou de hitte verklaren die Neptunus heeft en die Uranus mist.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd