NEOWISE’s laatste blik op de kosmos

NASA’s NEOWISE-missie heeft zijn laatste beeld vastgelegd voordat het zijn werkzaamheden definitief beëindigde. Dit markeert het einde van een decennium van baanbrekend werk in het opsporen van asteroïden en kometen die mogelijk een bedreiging voor de aarde kunnen vormen. De ruimteverkenner heeft een erfenis achtergelaten van miljoenen observaties, inclusief belangrijke ontdekkingen van nieuwe kometen en potentieel gevaarlijke objecten.

Op 31 juli 2024, net voor middernacht, legde NASA’s Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer (NEOWISE) zijn laatste sterrenfoto vast. Deze opname laat een deel van het sterrenbeeld Oven (Fornax) zien, zichtbaar vanaf het Zuidelijk Halfrond. Deze foto toont een gebied dat ongeveer drie keer zo breed is als de volle maan gezien vanaf de aarde:

Deze laatste foto van NEOWISE -de 26.886.704ste opname van de ruimtetelescoop- bevat niet alleen sterren en sterrenstelsels, maar ook het spiraalvormige sterrenstelsel NGC 1339, zichtbaar als een vage ovaal in de rechterbenedenhoek van de afbeelding. Dit sterrenstelsel bevindt zich op ongeveer 64 miljoen lichtjaar afstand. (Valse kleuren – infrarood opname) Foto: NASA/JPL-Caltech/IPAC/UCLA

Een week na het vastleggen van deze laatste foto, op 8 augustus, gaven de projectingenieurs het bevel om de zender van de ruimteverkenner definitief uit te schakelen. Hiermee kwam er een einde aan meer dan tien jaar dienst in planetaire verdediging, waarin NEOWISE de hemel scande op zoek naar asteroïden en kometen, waaronder meer dan 3000 objecten nabij de aarde.

Gelanceerd als ‘WISE’ in 2009 om de gehele sterrenhemel in infrarood (3,4, 4,6, 12 en 22 μm golflengten) te onderzoeken tot aan 2011, werd de sonde in 2014 geheractiveerd. Omgedoopt tot ‘NEOWISE’, kreeg deze nu de specifieke taak asteroïden en kometen in de buurt van Aarde te bestuderen. Hoofdreden: hoewel oorspronkelijk gepland als missie van 6 maanden, raakte de koelvloeistof voor de infrarood instrumenten om scherp en in alle vier frequenties te fotograferen uiteindelijk op in 2011. Na deze ‘koude periode’ bleek de ruimtetelescoop technisch bezien goed genoeg om nabijer onderzoek te blijven doen. Totdat deze zich in de dampkring zal storten. Afbeelding: NASA/JPL-Caltech

NEOWISE’s nalatenschap omvat 1,45 miljoen infraroodmetingen van meer dan 44.000 objecten in ons zonnestelsel. De missie ontdekte 215 nieuwe objecten in de buurt van Aarde en 25 nieuwe kometen, waaronder de beroemde komeet C/2020 F3 NEOWISE. Het werk van NEOWISE heeft niet alleen bijgedragen aan ons begrip van eventuele bedreigingen die op onze planeet kunnen inslaan, maar ook de weg gebaand voor toekomstige missies op het gebied van planetaire verdediging.

Komeet C/2020 F3 NEOWISE verschijnt als een reeks wazige rode stippen in deze compositiefoto genomen door NEOWISE op 27 maart 2020. De komeet werd ontdekt door de beelden, genomen op vaste tijdsintervallen, over elkaar heen te leggen en zo bewegende objecten tegen de achtergrond van stilstaande sterren en sterrenstelsels te kunnen traceren. De komeet lijkt veel roder dan de achtergrondsterren en -stelsels omdat hij veel koeler is en daardoor meer licht uitzendt bij langere golflengten. (Valse kleuren – infrarood 3,4 en 4,6 μm overeenkomstig cyaan resp. rood) Foto: NASA/JPL-Caltech

Omdat NEOWISE geen opties meer heeft om zich naar een hogere baan op te stuwen, moest de missie wel aan zijn (geplande) einde komen. De verwachting is dat NEOWISE nog dit jaar onze dampkring in zal duiken en opbrandt.

Klik hier om een hogeresolutie-afbeelding te bekijken van de laatste foto van NEOWISE.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we een indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

"NASA Mission Concludes After Years of Successful Asteroid Detections" - JPL

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA/JPL-Caltech/IPAC/UCLA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd