NELL twittert wat ze leert

Wetenschappers hebben een systeem ontwikkeld dat continu teksten op internet leest en zo tekstpatronen opspoort en woorden en teksten groepeert en interpreteert. Het systeem – Never-Ending Language Learning System (kortweg: NELL) – simuleert zo de manier waarop ook wij mensen leren. Het grappige is dat NELL al haar bevindingen ook twittert.

Elke keer als NELL een nieuw woord of nieuwe woordgroep leert, laat ze dat aan de hele wereld weten. Zo concludeerde ze enkele uren geleden dat ‘Jack Horner Creek’ in de categorie ‘rivieren’ hoort en dat ‘Kim Murphy’ een actrice is.

Grappig
De totale database van NELL telt zo’n 440.000 feitjes en deze zijn in 87 procent van de gevallen correct. Een hele prestatie. Soms levert dat ook bijzonder grappige situaties op, want blijkbaar is de betekenis van een woord aflezen uit de context nog niet altijd even gemakkelijk. Zo concludeert NELL op haar twitteraccount bijvoorbeeld dat ‘anoniem’ een vissoort is. Oeps!

WIST U DAT…

…er meer bijzondere persoonlijkheden op Twitter actief zijn? Deze robot bijvoorbeeld.

Communicatie
NELL moet ervoor zorgen dat computers in de toekomst beter in staat zijn om mensen te begrijpen. Zo zijn er tegenwoordig al veel sites waar u uw vraag kunt typen en de computer antwoordt. Dat systeem is nog tamelijk gebrekkig en kan door een grotere woordkennis en de vaardigheid om de betekenis van woorden zelf te achterhalen een stuk beter worden.

U vindt het Twitter-account hier. De complete database van NELL treft u hier aan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd