Neil Armstrong hield tasje met maansouvenirs verborgen

souvenir

Neil Armstrong, de man die als eerste voet zette op de maan heeft een tasje met kleine onderdelen van de ruimtecapsule Eagle mee naar huis genomen en daar decennialang verborgen.

Dat meldt het Smithsonian National Air and Space Museum. Het tasje werd enige tijd geleden door Neil Armstrongs weduwe in een kledingkast teruggevonden. In het tasje zaten tal van onderdelen die afkomstig leken te zijn uit een ruimtevaartuig. Direct vroeg Carol Armstrong zich af of Armstrong deze onderdelen wellicht tijdens die beroemde reis naar de maan verzameld had. Ze vroeg het aan enkele curatoren van het museum. En zij zochten het uit.

Het tasje waarin de onderdelen zaten. Afbeelding: National Air and Space Museum, Smithsonian Institution.
Het tasje waarin de onderdelen zaten. Afbeelding: National Air and Space Museum, Smithsonian Institution.
Souvenirs
En jawel: het tasje dat Armstrong meer dan drie decennia lang in een kledingkast verborg en zelfs niet noemde toen zijn biograaf hem naar zijn souvenirs vroeg, ging mee naar de maan en keerde – ongepland – vol met onderdelen weer terug naar de aarde. Het tasje in kwestie wordt een McDivitt Purse genoemd en bevond zich tijdens de lancering in de maanmodule Eagle. De onderdelen die Armstrong in het tasje stopte, zijn eveneens afkomstig uit deze module waarmee Armstrong en zijn collega Buzz Aldrin afdaalden naar het maanoppervlak.

Van de ondergang gered
Het was nooit de bedoeling dat we dit tasje en de Eagle-onderdelen in 2015 weer zouden zien. Eigenlijk hadden de onderdelen en het tasje aan boord van de Eagle moeten blijven. Nadat de Eagle Armstrong en Aldrin weer bij de Columbia had afgezet, ging deze in een baan rond de maan cirkelen om geleidelijk aan hoogte te verliezen en op het maanoppervlak te klappen. Het tasje en de onderdelen zouden daarbij vanzelfsprekend ook vernietigd zijn. Maar Armstrong besloot anders, zo blijkt nu. De curatoren pakten de gesprekken tussen de astronauten erbij en daarin wordt het tasje inderdaad genoemd. Armstrong meldt dat het wat afval is dat hij mee terug wil nemen.

Armstrongs geheim
“Voor zover wij weten heeft Neil het bestaan van deze objecten nooit met iemand anders besproken en niemand anders heeft deze in de 45 jaar die verstreken zijn sinds hij terugkeerde van de maan, gezien,” zo schrijft curator Allan Needell. Zelfs de biograaf die het levensverhaal van Armstrong optekende, weet van niets.

Deze foto werd gemaakt met behulp van de camera die in het tasje van Armstrong is beland. Afbeelding: NASA. Inzet: de camera. Afbeelding: Dane Penland / National Air and Space Museum, Smithsonian Institution.
Deze foto werd gemaakt met behulp van de camera die in het tasje van Armstrong is beland. Afbeelding: NASA. Inzet: de camera. Afbeelding: Dane Penland / National Air and Space Museum, Smithsonian Institution.

Maar wat zit er nu in het tasje? “Elk object heeft zijn eigen verhaal en eigen waarde,” benadrukt Needell. Maar er is een object dat eruit springt. Een camera die op het raam van de Eagle was gemonteerd en de historische landing en eerste stap van Armstrong op de maan vastlegde.

Bronmateriaal

"The Armstrong Purse: Flown Apollo 11 Lunar Artifacts" - SI.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Carol Armstrong.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd