Negentien meter hoge golf in Atlantische Oceaan breekt alle records

Nog niet eerder hebben onderzoekers zo’n hoge golf gemeten. Dat heeft de World Meteorological Organization bekend gemaakt.

“Het is voor het eerst dat we een golf van negentien meter hoog hebben gemeten,” stelt Wenjian Zhang, namens de WMO. “Het is een opmerkelijk record.”

Atlantische Oceaan
De golf ontstond in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan, tussen IJsland en Groot-Brittannië. Met een hoogte van 19 meter is deze aanzienlijk hoger dan de vorige recordhouder, een golf van 18,275 meter die eveneens in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan ontstond. De recordbrekende golf ontstond in februari 2013 nadat een zeer krachtig koufront acte de présence had gegeven. Dit koufront bracht windsnelheden tot wel 80 kilometer per uur met zich mee.

Boei
De recordbrekend hoge golf werd gedetecteerd door een boei. Samen met satellieten en schepen houden boeien oceanen en de weersomstandigheden op zee in de gaten. Op basis van die waarnemingen kunnen onderzoekers vervolgens meer zeggen over de (weers)omstandigheden op zee en indien nodig schepen waarschuwen. “En de levens van bemanning en passagiers op drukke vaarroutes beschermen,” voegt Zhang toe.

Het nieuwe wereldrecord zal worden toegevoegd aan het WMO-archief met daarin alle weer- en klimaatextremen. Dit archief wordt continu aangevuld. Zo kon de WMO eerder dit jaar al twee andere records toevoegen: de langste bliksemflits ooit (321 kilometer!) en de langst durende bliksemflits ooit (7,74 seconden).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd