Negen tips voor een lang leven

Lang leven: wie wil dat nu niet? Negen trucjes die u alvast een klein beetje op weg kunnen helpen naar de 110 kaarsjes op de taart!

Elke keer als iemand honderd jaar wordt, luidt de vraag steevast hetzelfde: wat is uw geheim? Vaak zijn het grappige, maar wetenschappelijk niet zo verantwoorde reacties die dan volgen. Tijd om eens wat dingen op een rijtje te zetten die echt kunnen helpen (en een stukje verrassender zijn dan gezond eten en veel bewegen).

1. Hard werken
Mensen die plezier hebben in hun werk en bereid zijn om er helemaal voor te gaan, leven veel langer dan mensen die een hele dag op de klok zitten te kijken en zich vervelen. Hard werken is dus zeker niet slecht voor de gezondheid, zolang u het naar uw zin hebt en niet te hard werkt, draagt het zelfs bij aan een betere levensverwachting.

2. Wees pessimistisch
Mensen die het allemaal een beetje somber inzien, leven langer dan vrolijke mensen. Dat is ergens ook wel logisch: mensen die vrolijk zijn, nemen sneller risico’s en dat kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid.

Relax!
3. Relax!
Mensen die relaxt zijn, kunnen beter leren, zo is uit onderzoek gebleken. En mensen die beter kunnen leren, hebben weer minder last van stress. En stress is een hele belangrijke veroorzaker van vroegtijdige ouderdom. Dus. De moraal van het verhaal? Relax!

4. Pil
Dan nog een tip die alleen voor de dames geldt: slik de pil. Onderzoek wijst erop dat vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken langer leven. Nadeel: ze zijn vaak ook ietsje depressiever dan de vrouwen die ervoor kiezen om de pil links laten liggen.

5. Collega’s
Hard werken helpt dus. Maar als u dan ook nog eens leuke collega’s hebt, zit het helemaal goed. Tenminste, als we dit onderzoek moeten geloven. Mensen met leuke collega’s leven aanzienlijk langer.

6. Ja, ik wil!
Mannen doen er goed aan om te trouwen. Getrouwde mannen leven namelijk over het algemeen langer dan singles, zo blijkt. Voor vrouwen maakt het qua levensverwachting niet uit of ze nu single of gelukkig getrouwd zijn.

Trouwen helpt!

7. Shop ’til you drop
Misschien moeilijk voor te stellen, maar ook winkelen heeft een positieve invloed op onze gezondheid. Vooral voor ouderen. Mensen die ouder zijn dan 65 en dagelijks het winkelcentrum induiken leven langer, zo blijkt. Dat komt vooral door de beweging en de contacten met anderen.

8. Geboortemaand
Bent u in november jarig? Dan is de kans dat u een lang leven voor de boeg heeft, groter, zo blijkt uit een opvallend onderzoek. Mensen die in mei ter wereld komen, sterven vaak jonger. Hoe dat komt is onduidelijk. Mogelijk heeft het iets te maken met infecties die in een bepaalde tijd van het jaar de kop opsteken of de intensiteit van het zonlicht waar een kindje aan wordt blootgesteld.

9. Oude bok
Mannen die een veel jongere vrouw hebben, leven langer dan hun leeftijdsgenoten met een vrouw van dezelfde leeftijd. Vrouwen kunnen maar beter geen toyboy in huis nemen: het verkort hun leven.

Bronmateriaal

Scientias.nl (zie de links in het artikel)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd