Neerlands trots van 2012: de Eindhovense voetbalrobots!

voetbalrobots

Wij Nederlanders zijn een kei in wetenschap bedrijven en ook dit jaar waren er weer genoeg Nederlanders in het wetenschappelijk vakgebied om apetrots op te zijn. Maar wie mag zich nu Neerlands trots van 2012 noemen?

We vroegen u uw stem uit te brengen. U kon hierbij kiezen uit negen Nederlandse wetenschappelijke prestaties of projecten waar we trots op mogen zijn. En de winnaar is…

Studentikoos
Met iets meer dan 40 procent van de stemmen gaan studenten van de TU Eindhoven er met de hoofdprijs vandoor. Zij verdienden onze trots door met hun voetbalrobots het Wereldkampioenschap te winnen. Een enorme opsteker die we goed konden gebruiken, na het dramatisch verlopen EK. En ook de TU Eindhoven snakte naar zo’n overwinning: vier keer stonden de studenten al in de finale en vier keer werd er verloren. Maar vijf keer is blijkbaar scheepsrecht: in 2012 werd er eindelijk gewonnen! En dat biedt ook hoop voor de toekomst, vertelden de studenten ons kort voor het WK aanving: tegen 2050 moeten deze robots namelijk in staat zijn om het (menselijke) winnende team van het FIFA Wereld Kampioenschap te verslaan. Wij kunnen niet wachten!

De Eindhovense voetbalrobots. Foto: Tech United.
De Eindhovense voetbalrobots. Foto: Tech United.

Kuipers
Met de voetbalrobots laten de studenten van de TU Eindhoven zelfs André Kuipers achter zich. Hij werd door u in het rijtje met Nederlanders om trots op te zijn, op de tweede plek gezet. Hij verdiende zijn tweede plaats door 193 dagen in de ruimte te vertoeven en daar onder meer tal van interessante experimenten uit te voeren. De tweede – en laatste – ruimtemissie van Kuipers is een gedenkwaardige. Zo was Kuipers er van heel dichtbij getuige van hoe een commercieel ruimtevaartuig voor het eerst een bezoekje bracht aan het ISS. Sterker nog: Kuipers hengelde het commerciële ruimtevaartuig binnen! Eind juni kwam er een einde aan al het moois en keerde Kuipers veilig terug op aarde.

André Kuipers. Foto: ESA / NASA.
André Kuipers. Foto: ESA / NASA.

Mars One
De top drie met Nederlanders of Nederlandse projecten om trots op te zijn, wordt afgesloten door Mars One. Een ambitieus en fascinerend project van Nederlandse bodem. In 2023 wil MarsOne een bemande kolonie op Mars hebben opgezet. En de mensen die die kolonie gaan bemannen, gaan met een enkeltje op zak naar de rode planeet: zij keren niet meer terug. Inmiddels hebben honderden wanna be-astronauten zich al aangemeld en krijgt het ambitieuze plan steeds meer vorm. Sterker nog: de op het eerste oog misschien gekke plannen zijn bij nader inzien verrassend realistisch.

Afbeelding: Mars One.
Afbeelding: Mars One.

Green Team Twente
Andere Nederlanders en projecten waar bezoekers van Scientias.nl trots op zijn, zijn de studenten van Green Team Twente die een superzuinige auto bouwden die 1 op 727 kan rijden. Ook Groningse studenten die wereldkampioen werden met een omgebouwde bacterie, konden op lof rekenen.

We vroegen u begin december niet alleen naar Neerlands trots, maar ook naar de grootste hoogte- en dieptepunten die 2012 op wetenschappelijk gebied voor ons in petto had. De resultaten daarvan kunt u hier vinden. Daarnaast legden we u tien belangrijke ontdekkingen die het afgelopen jaar werden gedaan, voor. U zette ze voor ons in de juiste volgorde door te stemmen op de ontdekking die u het belangrijkste vond. De top drie is verrassend duurzaam met op de eerste plek de ontwikkeling van een nieuwe accu die de autobranche kan revolutioneren en op de tweede plek de ontdekking dat we in staat zijn om in één minuut olie te maken. Op plaats drie vinden we Curiosity terug: de Marsrover ontdekte sporen van een stromende rivier op Mars.

Bronmateriaal

Scientias.nl.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd