Dus voel je niet schuldig als je voor de zoveelste keer op kantoor naar het koffiezetapparaat loopt.
Misschien voel je je een beetje schuldig als je op je werk tien minuten lang naar een grappig kattenfilmpje kijkt. Maar dat is nergens voor nodig, zo betogen onderzoekers in een nieuwe studie. Het nemen van dergelijke micropauzes is juist heel erg aan te raden.
Micropauze
Helaas krijgen veel werknemers tegenwoordig te maken met lange dagen en een zware werkdruk. Het leidt in de ernstigste gevallen zelfs tot uitval en burn-outs. Om je goed te blijven voelen kun je na een drukke dag ontspanning zoeken of in het weekend leuke dingen plannen. Maar onderschat ook zeker niet de waarde van een paar minuutjes pauze gedurende je werkdag. “Door een hoge werkdruk, het uitvoeren van moeilijke taken of interpersoonlijke problemen kunnen mensen uitgeput raken en zich moe voelen,” vertelt onderzoeker Irina Macsinga in gesprek met Scientias.nl. “Maar korte pauzes gedurende je werkdag hebben het vermogen het psychofysiologische systeem te helpen herstellen.”
Herstelproces
Als je even je taken neerlegt, vindt er dus een herstelproces plaats. Tijdens het nemen van micropauzes laad je jezelf eigenlijk weer op en verkrijg je hernieuwde energie, waardoor je je daarna weer opnieuw kunt focussen. En dat kan je welzijn verbeteren en vermoeidheid verminderen, zo tonen de bevindingen uit de studie aan.
Studie
Deze resultaten zijn gebaseerd op 22 afzonderlijke experimenten en negentien wetenschappelijke artikelen die in de afgelopen dertig jaar zijn gepubliceerd. Statistische analyse van de gecombineerde onderzoeksresultaten onthulde een algemeen verband tussen micropauzes van zo’n tien minuten en een verminderde vermoeidheid bij de deelnemers. En dat suggereert op zijn beurt dat micropauzes kunnen bijdragen aan een beter welzijn. “Op basis van wetenschap kunnen we dus zeggen dat werknemers – om zich minder vermoeid te voelen en meer energie te hebben – moeten pauzeren wanneer ze denken dat ze zichzelf weer even moeten opladen,” zegt Macsinga.
Activiteiten
Kortom, het is dus belangrijk dat je tijdens je werk voldoende micropauzes inlast. Wat je gedurende die tien minuten kan doen? Dat kattenfilmpje is niet eens zo’n slecht idee. “Je zou inderdaad een korte, grappige video kunnen kijken,” zegt Macsinga. “Al zou ik adviseren dat te vermijden als je al veel tijd achter een scherm doorbrengt. Een andere mogelijkheid is het maken van een korte wandeling of het doen van wat lichte lichaamsoefeningen, zoals het rekken en strekken van je benen, handen of vingers. Maar mensen kunnen zich ook opladen door even naar buiten te kijken, iets ontspannends te lezen, of contact op te nemen met een vriend of vriendin en wat gedachten te delen.” In zekere zin maakt het dus eigenlijk niet uit wat je in die tien minuten doet, als het je maar ontspant. “Je zult zelf wel ervaren en ontdekken wat het beste voor jou werkt,” zegt Macsinga. “Er bestaan een reeks veelbelovende opties die in korte tijd tot herstel kunnen leiden, maar elke persoon moet voor zichzelf bepalen wat het beste past.”
Prestaties
Dergelijke micropauzes kunnen zelfs je prestaties ten goede komen. Althans, als je taken uitvoert die minder hersenkracht vereisen. Zo blijken korte pauzes met name goed te werken voor mensen die routinematige of creatieve taken uitvoeren. Mensen die cognitieve, belastende taken hebben blijken in veel gevallen baat te hebben bij langere pauzes, waarin ze meer tijd hebben zich te herstellen.
Duur en frequentie
Hoe lang je pauze echter precies moet zijn en hoe vaak je moet pauzeren, is niet te zeggen, stelt Macsinga desgevraagd. Dat is voor iedereen verschillend. Fysiek veeleisend werk zal bijvoorbeeld weer andere pauzebehoeften vereisen dan cognitief werk. Kortom, de duur en frequentie is sterk afhankelijk van het beroep en de veeleisendheid van de functie. “Neem dus gewoon pauze als je daar behoefte aan hebt en doe in die tijd iets plezierigs,” adviseert Macsinga.
De bevindingen uit de studie laten echter wel zien dat micropauzes voor veel mensen een positieve uitwerking hebben. Voel je dus niet schuldig als je voor de zoveelste keer naar het koffiezetapparaat loopt. Vaak worden mensen die vaak pauze nemen gezien als lui of onproductief. Maar zoals de resultaten uit de studie laten zien kunnen korte pauzes juist heel waardevol zijn. Het kan dan ook een goede manier zijn om het welzijn op de werkplek te vergroten. Kortom, korte pauzes zijn goed voor je. Tot over tien minuten!