Een klein ‘neefje’ van Triceratops ontdekt in China

neef

De plantenetende dinosaurus leefde 160 miljoen jaar geleden en was ongeveer net zo groot als een spaniel.

De onderzoekers ontdekten de resten van de dinosaurus in China. De dinosaurus heeft de naam Hualianceratops wucaiwanensis gekregen. H. wucaiwanensis behoort tot dezelfde familie als de Triceratops. De dinosaurus stond op zijn achterpoten, at planten en was ongeveer net zo groot als een hond.

In het gebied waar de nieuwe soort is teruggevonden, ontdekten onderzoekers eerder de oudste gehoornde dinosaurus: Yinlong downsi. De dinosaurus die nu is ontdekt, is net zo oud als Y. downsi, behoort ook tot de gehoornde dinosaurussen, maar heeft – net als Y. downsi – geen hoorn op de kop. “Dat we deze twee soorten in dezelfde laag hebben teruggevonden, onthult dat de diversiteit veel groter was dan we eerder dachten,” vertelt onderzoeker Catherine Forster.

Met H. wucaiwanensis is de groep Ceratopsia – waartoe ook Triceratops behoort – weer wat groter geworden. “Nu weten we dat de gehoornde dinosaurussen in het laatste deel van het Jura floreerden en samenleefden met Guanlong, een familielid van T. rex dat mogelijk deze dinosaurussen bedreigde.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd