handen

Heb je ook wel eens gedacht dat de huid van jouw partner een stuk zachter is dan die van jezelf? Onderzoek suggereert nu dat het een illusie is.

Onderzoekers van University College London gaven proefpersonen de opdracht om de huid van andere mensen te beoordelen. Uit het onderzoek bleek dat mensen de huid van anderen altijd zachter vonden dan die van zichzelf, ook al was de huid van de ander helemaal niet zachter.

Fijn gevoel
Mensen vonden de huid van de ander met name zachter wanneer ze deze langzaam en heel voorzichtig streelden: een beweging die volgens de onderzoekers met name in intieme relaties terugkomt en bedoelt is om de ontvanger een fijn gevoel te geven. Het suggereert dan ook dat we met name de huid van onze geliefde als zachter ervaren dan deze in werkelijkheid is.

Waarom?
Nu we weten dat de illusie bestaat en wanneer deze ontstaat, is de meest logische vraag: waarom? Waarom denken we dat de huid van onze geliefde zachter is dan deze in werkelijkheid is? Daar hebben de onderzoekers wel ideeën over. De zogenaamd zachtere huid van de ontvanger motiveert de zender om deze aan te raken. Je zou het kunnen zien als een soort beloning voor het strelen van de ander. Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat zacht- en gladheid delen van het brein die geassocieerd worden met emoties en beloningen stimuleren.

De onderzoekers denken dat de illusie bestaat om mensen aan te moedigen middels aanrakingen aan hun banden met anderen te werken. De illusie is dus een soort ‘sociale lijm’.