Nee, gluten zijn niet giftig. Waarom eten veel mensen dan glutenvrij?

Glutenvrije producten worden steeds populairder. In een opiniestuk in het wetenschappelijke vakblad The Journal of Pediatrics spreekt Dr. Norelle R. Reilly over een toename van 136% van 2013 tot 2015. Veel mensen kopen glutenvrije producten, omdat ze denken dat het gezond is, maar onderzoekers hameren er op dat dit niet het geval is.

Een glutenvrij dieet is noodzakelijk als iemand allergisch is voor gluten. Voor veel Nederlanders en Belgen is het echter niet nodig om glutenvrije producten te verorberen. “Ouders maken zich zorgen om de gezondheid van hun kinderen en kiezen daarom voor een glutenvrij dieet”, vertelt auteur Reilly van de Columbia universiteit. “Zij denken dat een glutenvrij dieet voorkomt dat een kind glutenallergie krijgt of dat het een gezond alternatief is voor tarweproducten.”

Maar dit is niet correct. Een glutenvrij product is geen gezonde keuze voor mensen die niet lijden aan een tarwe- of glutenallergie. Sterker nog: mogelijk vergroot een glutenvrij dieet de inname van vet en calorieën. Daarnaast is er een risico dat een persoon te weinig voedingswaarden binnenkrijgt en dat een daadwerkelijke glutenallergie wordt verborgen.

Een populaire misvatting is dat gluten giftig zijn. Er is geen wetenschappelijk bewijs die deze theorie ondersteunt. Gezonde familieleden van personen met glutenallergie of gezonde kinderen die een risico lopen om glutenallergie te ontwikkelen doen er goed aan om gewoon voedsel met gluten te nuttigen.

Voor een kleine groep mensen, die geholpen worden door een diëtist, kan een glutenvrij dieet de kwaliteit van leven verbeteren. Toch is er nog geen wetenschappelijk bewijs dat dit ook geldt voor kinderen die geen tarwe- of glutenallergie hebben.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd