Nederlandse wetenschapper ontdekt oudste knoflook van Europa

knoflook

Daphne Lentjes, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft tijdens een onderzoek in Italië 27 verkoolde teentjes knoflook teruggevonden. De teentjes zijn zo’n 2700 jaar oud en daarmee zijn het de oudste knoflookteentjes die ooit in Europa zijn teruggevonden.

Lentjes deed de ontdekking tijdens onderzoek naar Griekse migranten. Die vestigden zich tussen 1000 en 200 voor Christus in het zuidoosten van Italië. Lentjes wilde achterhalen hoe zij – maar ook de inheemse bevolking – het landschap en de landbouw door de jaren heen ontwikkelden. Om daar meer over te weten te komen, bestudeerde ze meer dan 10.000 verkoolde fragmenten granen, vruchten en hout.

En zo stuitte ze op teentjes knoflook die 2700 jaar oud zijn. De knoflook is daarmee aanzienlijk ouder dan de oudste knoflook die eerder in Italië werd aangetroffen en uit de eerste eeuw na Christus stamde.

Lentjes ontdekte verder dat de Griekse kolonisten in ieder geval de eerste 100 jaar van hun bestaan in Italië hun eigen gang gingen. Ze brachten hun eigen gewoonten mee – zoals het op grote schaal verbouwen van wijn en olijven – maar de inheemse bevolking nam die in eerste instantie niet over. De inheemse bevolking bleef op kleine schaal en voor eigen gebruik gewassen verbouwen, totdat deze door de succesvolle buren werd opgeslokt.

Bronmateriaal

"Oudste knoflook van Europa gevonden" - VU.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Donovan Govan (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd