Nederlandse voetbalrobots gaan voor de wereldtitel

Met Oranje is het helaas niets geworden, maar er is nog een kans om onze eer hoog te houden. En wel op het WK voor voetbalrobots waar Nederland in het verleden al prima scoorde.

Woensdag begint het WK voor voetbalrobots. En ook Nederland is erbij en wel in de vorm van het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven.

Wereldtitel
De robots en hun bouwers hebben een duidelijk doel voor ogen: de wereldtitel veroveren. Een fantastische ambitie. Maar is het ook haalbaar? Eerder behaalde resultaten bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar de Nederlandse robots deden het de afgelopen jaren echt niet slecht. In 2008, 2009, 2010 en 2011 haalden de robots de finale. Helaas verloren ze die ook in allevier de gevallen. Maar…laten we hopen dat in dit geval vijf keer scheepsrecht is!

De robots tijdens het WK in 2008. Foto: Tech United.
Betere balcontrole
Het afgelopen jaar is er weer flink aan de robots gesleuteld. Zo spelen ze nog beter samen en hebben ze bij tackles ook een betere balcontrole. “De samenwerking tussen de robots hebben we stukken verbeterd. In plaats van lange dribbelacties zoeken we nu de vrije ruimte, door de bal over te spelen. Verder zijn we sterker in één tegen één situaties. We kunnen nu schokken detecteren, met een extra sensor, waardoor we voorkomen dat we de bal verliezen door harde tackles,” vertelt teamcaptain Robin Soetens.

Winnen!
Of het genoeg is om de wereldtitel mee naar huis te nemen? “Het is een sterk deelnemersveld, dus het wordt zeker niet gemakkelijk. Vooral Water uit China en MRL uit Iran zijn teams waar we voor moeten oppassen. En Portugal is een belangrijke outsider. We moeten dus iedere wedstrijd scherp zijn.”

Het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven draagt de naam Tech United en telt vijf spelers. De robots spelen naar eigen inzicht: ze worden dus niet door mensen bestuurd. De regels voor de robotvoetballers worden elk jaar aangescherpt en daardoor worden de studenten die de robots bouwen, gedwongen om te innoveren. Daarbij worden nieuwe technieken en technologieën bedacht die ook weer kunnen worden toegepast in andere robots. Bijvoorbeeld robots die mensen verzorgen. Uiteindelijk moeten voor de robotvoetballers dezelfde regels gaan gelden als voor ‘echte’ voetballers. Sterker nog: men hoopt dat de robotvoetballers in 2050 de menselijke WK-finalist van het veld vegen.

Bronmateriaal

Persbericht TU Eindhoven
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Tech United.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd