Nederlandse studenten racen op zonne-energie door de Australische woestijn

Is er Down-Under ruimte voor Hollandse glorie?

Dat zal de komende dagen duidelijk moeten worden. In Australië zetten Nederlandse studenten namelijk momenteel alles op alles om de Bridgestone World Solar Challenge te winnen. Tijdens de wedstrijd proberen studenten uit alle hoeken van de wereld met hun zelfgebouwde auto’s die rijden op zonne-energie zo snel of zuinig mogelijk van Darwin (aan de noordkust) naar Adelaide (aan de zuidkust) reizen.

Drie Nederlandse teams
Er doen drie Nederlandse studententeams mee: Solar Team Twente, Nuon Solar Team en Solar Team Eindhoven. De eerste twee teams doen mee in de Challenger-klasse. Dat betekent dat zij zo snel mogelijk van Darwin naar Adelaide moeten rijden. Solar Team Eindhoven doet mee in de Cruiser-klasse. In die klasse is snelheid niet belangrijk: prijzen gaan naar de meest efficiënte zonne-auto die de race uitrijdt.

Met name de huidige plek van Solar Team Twente is indrukwekkend. Het team had tijdens de voorrondes namelijk serieuze pech. Een technisch mankement zorgde ervoor dat het team op de twintigste plek eindigde. Maar na een ongekend spannende inhaalrace, staat het team nu dus derde.

De tussenstand
Inmiddels zitten de eerste dagen van de World Solar Challenge erop en er lijkt alle reden voor optimisme. In de Challenger-klasse gaat het Nuon Solar Team namelijk – met een gemiddelde snelheid van 81,1 kilometer per uur – aan de leiding. Het team wordt op de voet gevolgd door Tokai University (80,9 kilometer per uur) en Solar Team Twente (79,1 kilometer per uur, zie kader). En ook in de Cruiser-klasse is er sprake van Hollandse glorie. Daar staat Solar Team Eindhoven namelijk eenzaam aan de top.

De Nederlandse studenten gaan duidelijk voor goud. Maar de strijd is nog niet gestreden. Het duurt nog wel een paar dagen voor de studenten hun reis voltooid hebben en duidelijk wordt wie er met de winst vandoor gaat.

De Bridgestone World Solar Challenge wordt elke twee jaar georganiseerd. Dit jaar doen 38 teams uit 21 landen mee. Hun zonne-auto’s moeten in een paar dagen tijd zo’n 3000 kilometer dwars door Australië afleggen. En dat valt niet mee: extreme hitte, maar ook wind kan serieus roet in het eten gooien. Net als kangoeroes: zo vloog er gisteren eentje vlak voor de auto van Solar Team Twente de weg op. Zowel de kangoeroe als de chauffeur kwamen met de schrik vrij. Ondanks alle uitdagingen die de zonnerace met zich meebrengt, mogen de Nederlandse deelnemers zich tot de favorieten rekenen. Zo won het Nuon Solar Team de race al zes keer. Ook Solar Team Eindhoven wist in de Cruiser-klasse al twee keer de winst te pakken. Het thema van de zonnerace is dit jaar dan ook niet voor niets: ‘Take on the Dutch!’.

Bronmateriaal

"Bridgestone World Solar Challenge"
Nuon Solar Team aan kop na eerste dag WK Zonneracen - Nuon Solar Team
5, 3, 2… 1 RED Shift GO! - Solar Team Twente
Bridgestone World Solar Challenge 2017 - Solar Team Eindhoven
Afbeelding bovenaan dit artikel: Jerome Wassenaar

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd