Nederlandse student ontwikkelt vluchtelingentent met zonnepanelen

De tent is in zeker opzicht zelfvoorzienend: de energie van de zonnepanelen kan gebruikt worden om de tent te verlichten en kleine apparaten op te laden.

De duurzame vluchtelingentent is ontwikkeld door Elena Findeisen, een studente van de Universiteit Twente. “Het was mijn persoonlijke wens om iets te ontwikkelen wat een toegevoegde waarde voor mensen heeft en iets kan bijdragen om het leven van mensen te verbeteren,” vertelt Findeisen aan Scientias.nl als we haar vragen hoe het idee voor de tenten ontstond. “Ik speelde al langer met het idee van een tent met zonnepanelen. Toen ik aan dit project begon, was de vluchtelingencrisis niet zo hevig als nu, maar ik denk dat ik nu een belangrijke toepassing heb gevonden.”

Opblaasbaar
De vluchtelingentent is opblaasbaar en zes bij vier meter groot. Op het dak liggen acht zonnepanelen met een oppervlak van 7 vierkante meter. De tent kan in compartimenten worden verdeeld en plaats bieden aan zestien personen.

De tent tijdens het opbouwen. Afbeelding: Elena Findeisen.
De tent tijdens het opbouwen. Afbeelding: Elena Findeisen.

De energieproductie
Hoeveel energie de vluchtelingententen opwekken, is afhankelijk van drie factoren, zo legt Findeisen uit. “Op welke lengtegraad staat de tent, welke maand van het jaar is het en wat voor klimaat heerst er? Zo kun je bijvoorbeeld in Enschede in de maand februari verwachten dat de tent zo’n 0,9 kWH per dag produceert, wat dan voldoende is om een laptop 24 uur aan te drijven, de LED-verlichting van stroom te voorzien en enkele mobieltjes op te laden.” Een heel ander verhaal wordt het als de vluchtelingentent in Syrië staat. “Daar heb je in dezelfde maand een productie van zo’n 1,5 kWh per dag.”

De tent met zonnepanelen. Afbeelding: Elena Findeisen.
De tent met zonnepanelen. Afbeelding: Elena Findeisen.

In de nacht
In principe kan de zonne-energie ook ‘s nachts worden gebruikt. De energie die overdag wordt opgewekt en niet wordt benut, kan worden opgeslagen en op elk gewenst moment worden gebruikt.

Uitdagingen
Tijdens het ontwikkelen van de dakconstructie liep Findeisen tegen verschillende uitdagingen aan. Zo moest de tent oprolbaar zijn, omdat dat het transport goedkoper en gemakkelijker maakt. Maar het sterk en/of herhaaldelijk buigen van zonnepanelen kan leiden tot breuken, waardoor deze minder effectief worden. “Die buiging kan ontstaan bij het vastmaken van de panelen op de tent en het opblazen van de tent en dat moest dus voorkomen worden,” legt Findeisen uit. “De grootste uitdaging was dus een verstevigingssyteem te ontwikkelen dat lichtgewicht en rolbaar is, maar over een lengte van 2,5 meter voldoende steun biedt aan de zonnepanelen en buiging voorkomt. Het resultaat is een mat van gewoven rietjes geworden die aan de onderkant van de panelen wordt vastgemaakt.” Door dit matje wordt eventuele druk op de panelen gelijkmatig verdeeld en is wat Findeisen ‘kritische buiging’ noemt uitgesloten. “Tegelijk zijn de rietjes wel rolbaar en kan het paneel mee bewegen.”

Diverse bedrijven en organisaties hebben al interesse getoond in de vluchtelingentent. “Voor de toekomst zijn er plannen de tenten te koppelen tot een park. Een MSPHP: mobile solar powered hospital park,” vertelt Findeisen. “Daarbij zal vooral ook gebruik worden gemaakt van de mogelijkheid om de tent middels flexibele wanden in vier kamers onder te verdelen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd