Nederlanders ontdekken nieuwe uilensoort in Oman

omaanse uil

Het komt niet vaak meer voor! Toch heeft een team van overwegend Nederlandse vogelaars een nieuwe uilensoort ontdekt in Oman. Nu dus eens niet diep in de oerwouden van Zuid-Amerika, Afrika of Azië, maar in een open gebied waar meer biologen rondlopen. De uil is vernoemd naar het land waar het is ontdekt: de Omaanse uil!

Vier vogelaars bezochten het Al Hajar-gebergte om vogelgeluiden op te nemen. Op 24 maart 2013 hoorde Magnus Robb, een Schot die jaren woonachtig is geweest in Nederland, een onbekende uil. Het dier riep in het ritme van ‘Daar komt de bruid’ van Richard Wagner. Een paar avonden later werd het geluid door een ander teamlid gehoord. Bij thuiskomst vergeleken de vogelaars het geluid met alle andere bekende uilensoorten. Het geluid zat er niet tussen. Spanning alom dus!

Foto’s
In april werd het gebied opnieuw bezocht door twee van de Nederlandse vogelaars. Ditmaal zagen zij de uil op een klifwand zitten en konden zij weer geluidsopnamen maken. Ook konden zij hier de eerste foto’s van de onbekende vogel maken.

Afbeelding: Arnoud B van den Berg / The Sound Approach).
Afbeelding: Arnoud B van den Berg / The Sound Approach).

Zeldzaam
Waarschijnlijk komt deze nieuwe soort alleen voor in dit gebergte in Oman. De wetenschappers hebben slechts zes of zeven exemplaren gespot en daarmee lijkt de soort zeldzaam. Door de nieuwe soort direct te beschrijven kan op bescherming worden overgegaan en kan er meer onderzoek gaan plaatsvinden. Ondanks de zeldzaamheid van de uil heeft het beest één geluk: zijn leefgebied ligt in Oman, een land dat, in tegenstelling tot veel andere landen in deze regio, natuurbescherming hoog in het vaandel heeft staan.

Levend
Wat ook bijzonder is, is dat deze nieuwe soort beschreven is aan de hand van een levend exemplaar met foto’s en geluidsopnamen als bronmateriaal. Meestal worden nieuwe soorten beschreven aan de hand van een (ge)dood exemplaar, maar aangezien de soort zo zeldzaam lijkt, besloten de onderzoekers de vogels in leven te laten.

De ontdekking van de uil is beschreven in het blad Dutch Birding. Het is voor het eerst dat dit tijdschrift – dat zich vooral richt op herkenning en verspreiding van (zeldzame) vogels – de wereld kennis laat maken met een nieuwe soort.

Bronmateriaal

"Ornithologische sensatie in Oman" - Vogelbescherming.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Arnoud B van den Berg / The Sound Approach.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd