Nederlandse jeugd stopt met groeien

  Het tijdperk dat de Nederlanders als reuzen boven de rest van de wereld uitstaken lijkt voorbij. De groei van kinderen van Nederlandse afkomst is gestopt. Dit meldt uit de Vijfde Landelijke Groeistudie. Overigens groeien kinderen nog wel, maar dan vooral in de breedte.

  De conclusie is bijzonder, omdat Nederlandse kinderen al 160 jaar steeds langer worden. Hoe komt het dat de groei nu is gestopt? “Dit kan een gevolg zijn van stagnatie in de welvaartsgroei sinds het jaar 2000”, legt TNO-onderzoeker professor Stef van Buuren uit. “Hierdoor raakt Nederland zijn koploperspositie kwijt wat betreft gezondheid. De ideale gezondheidssituatie voor kinderen is de huidige lengte met het gewicht uit het jaar 1980, toen er nog geen overgewichtepidemie in Nederland was.”

  Langste volk ter wereld
  Nederlanders zijn het langste volk ter wereld. Ten opzichte van het jaar 1850 zijn volwassen mannen gemiddeld 16 centimeter langer en volwassen vrouwen gemiddeld 14 centimeter langer. Groeistudies leveren waardevolle informatie op over de gezondheidtoestand van de bevolking.

  Zwaarder
  Het positieve effect van welvaart wordt vervangen door een negatief effect op het gewicht. Vooral kinderen van Turkse en Marokkaanse afkomst zitten in een alarmerende situatie. Bij kinderen van Turkse origine is er bij gemiddeld 32% sprake van overgewicht. Bij jongens en meisjes van Marokkaanse afkomst is dit respectievelijk 25% en 29%. Bij kinderen van autochtone afkomst is dit 13% (jongens) en 15% (meisjes).

  Vijfde Landelijke Groeistudie
  Sinds 1955 wordt elke vijftien jaar de groei van kinderen in Nederland onderzocht. De Vierde Landelijke Groeistudie werd in 1997 uitgevoerd. De resultaten van de Vijfde Landelijke Groeistudie worden vandaag gepresenteerd in Rotterdam.

  Bronmateriaal

  TNO

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd