Nederlandse jeugd leeft ongezond, maar voelt zich goed

Bijna zeventig procent van de Nederlandse jeugd leeft ongezond, zo blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De helft van de jongeren beweegt te weinig. Eén op de vijf jongeren is een zware drinker. Tevens rookt twintig procent van de Nederlandse jeugd op dagelijkse basis.

Jongens en mannen van 15 tot 25 jaar laten zich gemakkelijk verleiden door cannabis en alcohol. Zo was 28 procent van de jongens in de periode 2007/2009 een zware drinker in vergelijking. Bij de dames was dit percentage elf procent. Jongens gebruikten tevens vaker cannabis (12 procent) dan meiden (5 procent).

Meerdere ongezonde gedragingen
Een vijfde van de jongeren combineert minstens twee ongezonde gedragingen. Zo gebruikte veertien procent van alle jongeren één of meerdere middelen in combinatie met onvoldoende beweging. Ruim vijf procent van de jongeren bewoog wel voldoende, maar gebruikte meerdere middelen.

Gelukkig
Hoewel de jeugd ongezond leeft, voelen de jongeren zich goed. Dit blijkt uit het landelijke Health Behaviour in School-Aged Children-onderzoek, waarvan de uitkomsten in december 2010 werden geplaatst op Scientias.nl. De Nederlandse jeugd voelt zich goed en beoordeelt de sociale situatie als positief. Ook vinden de jongeren dat ze een aangenaam leven leiden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd