Nederlandse groente en fruit is het schoonst

De groente en fruit van eigen bodem bevatten minder gifstoffen dan groente en fruit uit andere landen. Dat blijkt uit onderzoek.

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) onderzocht tussen 2009 en 2010 ongeveer 8000 groente en fruitmonsters uit binnen- en buitenland. Er werd vooral gelet op de bestrijdingsmiddelen. De Consumentenbond bestudeerde de resultaten en komt met een hapklare analyse.

Regels
In Nederland zijn er strenge regels voor het gebruik van giffen. Zelfs als boeren meer giffen gebruiken dan is toegestaan, vormt dat nog niet direct een risico voor de gezondheid. In het buitenland is de regelgeving een stuk soepeler en dat merken we ook in Nederland.

WIST U DAT…

India
Zo vonden de onderzoekers 35 producten die wel degelijk gevaarlijk konden zijn voor de gezondheid. Vooral druiven uit India en aardbeien uit Egypte kunnen meer bestrijdingsmiddelen bevatten dan goed is voor een mens.

Relatief schoon
De Nederlandse boeren blijken zich redelijk aan de regels te houden. Slechts 1,2 procent van alle producten bevatte meer bestrijdingsmiddelen dan was toegestaan. Vrijwel alle EU-landen bleken relatief schone producten af te leveren.

Maar buiten de grenzen van de EU werd het een andere zaak. India is daarin toch het ‘ergst’: van alle 500 groenten of stukken fruit is 205 te rijkelijk met gifstoffen besproeid. Vooral met erwten, peultjes, pepers en broccoli-achtige groenten moet u oppassen, zo adviseert de Consumentenbond.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd