Bert van Marwijk en zijn spelers zijn er afgelopen vrijdag in geslaagd om van het ‘grote’ Brazilië te winnen. Hoewel spelers als Kuijt en Sneijder relatief kalm blijven, is het een gekkenhuis in Nederland. Het Nederlands elftal bestaat niet uit elf, maar uit zestien miljoen mensen. Maar waarom eigenlijk?
Sport is voor veel mensen enorm belangrijk. En laat voetbal nu net volkssport nummer één zijn. De meeste jongetjes in Nederland gaan niet op waterpolo of op korfbal, maar op voetbal. Ze dromen ervan om net zo’n goede keeper te worden als Stekelenburg of net zo’n uitstekende verdediger te worden als Joris Mathijssen.
Vermaak en escapisme
Volgens Dan Wann van de Murray State universiteit is sport voor veel mensen een vorm van vermaak. Daarnaast zorgt sport voor escapisme, waardoor fans de zorgen van het alledaagse leven en de daarbij horende verplichtingen vergeten.
Brullen als een leeuw
Waar mannen van houden is schreeuwen, maar in het dagelijks leven is het niet gebruikelijk om dit te doen. Een man trekt een vrouw niet meer aan haar haren naar zijn prehistorische grot. Nee, hij moet het een stuk beschaafder aanpakken. Gelukkig is er voetbal om lekker te schreeuwen en eens lekker alle remmen los te gooien. Overigens slaat deze passie soms door in de vorm van geweld.
Eustress
Tijdens de voetbalwedstrijd Nederland – Brazilië kregen fans sterk te maken met ‘eustress’, een combinatie van euforie en stress. Toen Nederland achter kwam te staan, kregen Nederlanders stress te verduren dankzij het doemscenario dat Nederland het WK zou kunnen verlaten. Na de 1-1 en vooral na de 2-1 maakte de stress gedeeltelijk plaats voor euforie. De spanning tussen deze twee emoties zorgde voor een ongebruikelijk gevoel en meer prikkels.
Van ons allemaal
Daarnaast is het Nederlands elftal van ons allemaal. “Wij hebben gewonnen”, wordt er regelmatig geschreeuwd. Dit geleende gevoel van zelfverzekerdheid zorgt voor de vorming van een psychologische band met elkaar, net alsof we allemaal één grote familie zijn. En dat is precies wat mensen willen: ergens bij horen. En nu Nederland steeds verder komt in de race om de wereldbeker, verbroedert dit kleine kikkerlandje.
Massahysterie of niet?
Wat gaat er zondag gebeuren, als Nederland voor het eerst de finale van een WK wint? Vindt er dezelfde massahysterie plaats als in 1988 tijdens het EK? Geen flauw idee, de tijd zal het leren! Laten ‘we’ ons eerst focussen op de wedstrijd tegen Uruguay.