Nederlanders zijn ‘terreur voor de voordeur’ zat

Jaarlijks krijgt bijna één op de vijf Nederlanders te maken met agressieve en misleidende colportage of verkoop aan de deur. “De teloorgang van de deurbel als communicatiemedium ligt op de loer”, vindt onderzoekster Jorna Leenheer van de universiteit van Tilburg. “De overheid moet snel gericht optreden tegen agressieve colporteurs.”

Het gemiddelde schadebedrag per persoon bedraagt 35 euro. In totaal bedraagt de schade twaalf miljoen euro per jaar.

Ongeveer 90% van de Nederlanders vindt colportage en telemarketing storend, zelfs als het door een bedrijf gebeurt waarvan men al klant is. Als het een benadering betreft voor goede doelen oordeelt men iets positiever, maar toch ervaart het overgrote deel van de Nederlanders (zo’n 85%) ook dit als storend.

Het lijkt erop dat colportage iets vaker plaatsvindt dan enkele jaren geleden. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is er geen verband met het Bel-me-niet-register. Uit het onderzoek blijkt niet dat geregistreerden in het Bel-me-niet-register vaker via colportage of andere direct marketing kanalen worden benaderd dan niet-geregistreerde Nederlanders.

Nederlander onbeschermd tegen colportage
Hoewel 70% van de Nederlanders op de hoogte is van het recht om een aankoop binnen acht dagen ongedaan te maken, voelt slechts 30% van de Nederlanders zich voldoende beschermd tegen colportage. Opvallend genoeg gaan Nederlanders boven 65 niet vaker in op colportage en gaan ze zelfs minder vaak in op telemarketing. Er is dus geen bewijs dat ouderen kwetsbaarder zijn voor direct marketing.

Overheidsingrijpen nu nodig
Met de toename in colportage en de irritatie van Nederlanders hierover, is het de hoogste tijd voor maatregelen vanuit de overheid. Dit om te voorkomen dat na de telefoon nu ook de deurbel als communicatiemedium wordt gebruikt. Het mag niet zo zijn dat mensen straks voor niemand de deur nog open doen. Leenheer: “De overheid moet streng en gericht optreden tegen de agressieve colporteurs. Er moet snel een strenge wetgeving komen tegen de kleine groep colporteurs die het voor de rest verpest.”

Bronmateriaal

Universiteit van Tilburg

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd