Nederlanders ontdekken papierresten in Chinese mummie

mummie

Artsen in het Meander Medisch Centrum hebben onlangs hun oudste patiënt ooit onderzocht: een bijna duizend jaar oude Chinese mummie onderging in het centrum inwendig onderzoek en gaf een spectaculair geheim prijs.

Het moet even wennen zijn geweest voor maag-darm-leverarts Reinoud Vermeijden en radioloog Ben Heggelman. In plaats van hun gewoonlijke patiënten kregen ze onlangs een bijna duizend jaar oude Chinese mummie op bezoek. De mummie moest inwendige onderzoeken ondergaan.

Boeddhistische meester
De oude mummie is afkomstig uit China en was al in Nederland: eerder dit jaar was de mummie te zien tijdens een tentoonstelling in het Drents Museum. Het gemummificeerde lichaam zit verborgen in een kostbaar reliek en behoort toe aan een boeddhistische meester. Het is de enige Chinees-boeddhistische mummie die in het westen beschikbaar is voor nader onderzoek.

De mummie wordt onderzocht. Afbeelding: Jan van Esch.
De mummie wordt onderzocht. Afbeelding: Jan van Esch.

Ontdekking
Wetenschappers hoopten dat het Meander Medisch Centrum de geheimen van deze bijzondere mummie kon blootleggen. Met behulp van een speciale endoscoop werden monsters verzameld. Ook werden de buik- en borstholte onderzocht. En in die holtes deden de artsen een spectaculaire ontdekking. Op de plek waar eerder de organen hadden gezeten, werden nu papierresten met daarop oude Chinese schrifttekens ontdekt.

DNA
Verder werd een CT-scan gemaakt die onthult hoe de mummie er vanbinnen uitziet. Ook kan er op basis van botmateriaal nu DNA-onderzoek worden uitgevoerd.

De mummie heeft nadat deze zijn geheimen aan Nederlanders prijs moest geven ons landje alweer verlaten. De mummie is naar Hongarije gebracht waar deze de komende maanden zal worden tentoongesteld.

Bronmateriaal

"'Oudste patiënt ooit' onderzocht in Meander Medisch Centrum" - Meandermc.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jan van Esch.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd