Nederlanders geven Ötzi een gezicht

Nu denken we bij Ötzi nog aan een donkerbruin en schriel lichaam dat de tand des tijds redelijk heeft doorstaan. Maar hoe de man er meer dan 5000 jaar geleden echt uitzag, blijft een raadsel. Tot nu: de Nederlanders Alfons en Adrie Kennis geven Ötzi op basis van vele wetenschappelijke onderzoeken een gezicht: dat van een oude, magere en bebaarde man met bruine ogen.

De reconstructie van Ötzi is niet zomaar uit de lucht gegrepen: er werd onder meer gebruik gemaakt van 3D-beelden van de schedel van de mummie en tweedimensionale doorsneden daarvan. Ook werd natuurlijk gekeken naar de enorme berg onderzoek die veel eerder al naar Ötzi werd uitgevoerd.

Ingevallen gezicht
Het resulteert in het hoofd van een man die er oud uitziet voor zijn leeftijd: Ötzi zou zo’n 45 jaar oud zijn geweest. Hij heeft een mager, zelfs wat ingevallen gezicht. Dat is niet verwonderlijk: de man was 1,60 meter groot en woog slechts vijftig kilo.

Vragen
Het meest indringend zijn de ogen van het model. De bruine kijkers springen uit de vervallen oogkassen naar voren. Het model maakt Ötzi weliswaar menselijker, maar geeft geen antwoord op de grote vragen die Ötzi nog steeds omringen. Want wie wilde dit kleine, magere mannetje vermoorden? En wie begroef hem boven in de Ötztaler Alpen?

Het is geen toeval dat het model van Ötzi nu is vervaardigd: het is dit jaar twintig jaar geleden dat Helmut en Erika Simon Ötzi vonden. Dat wordt gevierd met een speciale tentoonstelling in Italië. Voor wie een reisje naar Italië op dit moment een tikje ongelegen komt, is er gelukkig hier een grote foto van het nieuwe gezicht van Ötzi te zien.

De kleine foto hierboven is gemaakt door Heike Engel-21Lux / Südtiroler Archäologiemuseum / NATIONAL GEOGRAPHIC DEUTSCHLAND.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd