Nederlander voelt zich heel gezond

Het grootste deel van de Nederlanders noemt de eigen gezondheid ‘goed’ of zelfs ‘zeer goed’. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

Maar liefst acht op de tien Nederlanders voelt zich gezond en noemt de eigen gezondheid ‘goed’ of zelfs ‘zeer goed’. Bijna vier procent noemt de eigen gezondheid ‘slecht’ of ‘zeer slecht’.

Mannen versus vrouwen
Mannen voelen zich gezonder dan vrouwen: 82 procent van de mannen vindt de gezondheid ‘goed’ of ‘zeer goed’, tegenover 78 procent van de vrouwen. Dat laatste zou veroorzaakt worden door het feit dat vrouwen ouder worden en vaker last hebben van langdurige aandoeningen.

WIST U DAT…

…winkelen goed is voor de gezondheid?

Langdurig ziek
Onder langdurige aandoeningen verstaan de onderzoekers onder meer migraine, een hoge bloeddruk, rugaandoeningen en gewrichtsslijtage. Van de Nederlanders met drie of meer van zulke aandoeningen noemt slechts 37 procent de gezondheid ‘goed’ of ‘zeer goed’. Mensen met een rugaandoeningen zien hun gezondheidsbeleving het hardst achteruit gaan: maar 46 procent van deze mensen noemt de gezondheid ‘goed’ of ‘zeer goed’.

De onderzoekers gebruikten voor deze conclusies cijfers uit het jaar 2010. Het volledige rapport is terug te vinden op de site van het CBS.

Bronmateriaal

"Meeste Nederlanders voelen zich gezond" - CBS.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Sean Chaffey (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd