Nederlander presenteert vanmiddag ‘s werelds eerste gekweekte hamburger

hamburger

Vanmiddag is het zover. Dan ondergaat de eerste in het laboratorium gekweekte hamburger zijn grote première! Onderzoeker Mark Post zal de hamburger niet alleen onthullen, maar ook laten proeven. En mogelijk maakt de anonieme geldschieter die het onderzoek mogelijk maakte, zich dan ook direct bekend.

Het gaat vanmiddag allemaal in Londen gebeuren. Ten overstaan van het grote publiek zal de Nederlandse wetenschapper Mark Post zijn hamburger onthullen. Eindelijk komen we dan te weten hoe een gekweekt stukje vlees eruit ziet. Een select gezelschap zal de burger eveneens proeven, waardoor we ook een beeld kunnen krijgen van hoe deze smaakt.

Belangrijk

Waarom is deze eerste gekweekte hamburger zo belangrijk? De vraag naar vlees groeit gestaag naarmate de wereldbevolking toeneemt. Om al die monden te voeden, is veel water en ruimte nodig. Om nog maar te zwijgen over de broeikasgassen die door het op grote schaal fokken van vee in de atmosfeer belanden. Vlees kweken is een stuk gemakkelijker en kan eveneens een stuk duurzamer zijn. Zo zouden uit enkele cellen van een koe al vele kilo’s vlees kunnen worden geproduceerd.

Tot op heden is er inhoudelijk heel weinig over de hamburger naar buiten gekomen. Het enige wat we weten is dat Post er al sinds 2011 aan werkt en dat de hamburger uit stamcellen van koeien is opgekweekt. Ook weten we dat het een dure hamburger is. Voor het kweken van de burger was zo’n 250.000 euro nodig. Een anonieme donateur maakte het onderzoek desalniettemin mogelijk door het benodigde geld aan de onderzoeker te overhandigen.

Wie de donateur is? Hoe de hamburger er uitziet? Hoe Post deze exact vervaardigd heeft? En hoe het nu verder moet? Hopelijk worden al die vragen vanmiddag beantwoord. U kunt de persconferentie live volgen via deze site. En natuurlijk houden we u ook op Scientias.nl live op de hoogte!

Bronmateriaal

"Cultured Beef" - Culturedbeef.net
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Metaroll (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd