Nederland vanuit de ruimte: zo mooi zag je ons kikkerlandje niet eerder

  De afgelopen jaren is ons landje regelmatig gefotografeerd door astronauten en satellieten. Dit zijn de allermooiste foto’s.

  Parelketting voor de kust
  Op 13 mei 2006 fotografeerde astronaut Jeff Williams de kustlijn van Nederland. Vooral de Nederlandse en Duitse Waddeneilanden springen in het oog en liggen als een parelketting voor de noordkust. Verder zijn diverse meren, waterwegen en kanalen te zien, zoals de Fluessen in Friesland en het Noordzeekanaal in Noord-Holland. De foto van deze Amerikaanse astronaut stond in 2016 in de top 10 mooiste ruimtefoto’s van het jaar. Download deze foto als achtergrondfoto voor je telefoon.

  Winterwonderland
  Op 11 februari 2021 werd ons land getroffen door de eerste grote sneeuwstorm in tien jaar tijd en kleurde Nederland helemaal wit. De sneeuwbuien trokken snel weg, waarna de Terra-satelliet deze prachtige foto maakte van ons kikkerlandje. Ten zuiden van de Afsluitdijk is ijsvorming te zien. Ook zijn de steden duidelijk herkenbaar als lichtgrijze vlekken in het landschap.

  De Europese Copernicus Sentinel-3 maakte tegelijkertijd een foto. Let ook op het Verenigd Koninkrijk, waar de noordoostkust onder een laagje sneeuw ligt, maar het binnenland niet. Wil je deze foto in hoge resolutie downloaden? Ga naar de website van ESA.

  André Kuipers werpt een blik op Nederland
  ESA-astronaut André Kuipers verbleef in totaal 204 dagen in de ruimte, namelijk elf dagen in 2004 en 193 dagen in 2011 en 2012. Tijdens zijn verblijf aan boord van het internationale ruimtestation fotografeerde hij regelmatig zijn thuisplaneet. Het resulteerde bijvoorbeeld in het onderstaande kiekje. Een unieke foto met prachtige kleuren en een fraai contrast met het wolkendek.

  IJsvorming in Nederlandse meren
  Begin 2018 vroor het hard in Nederland, waardoor er sprake was van ijsvorming in het IJmeer, Markermeer en IJsselmeer. De Europese Copernicus-Sentinel-2 satelliet richtte zijn camera op ons land en vereeuwigde deze gebeurtenis.

  Uitsneeuwende mist
  In januari 2017 kreeg een deel van Nederland te maken met een bijzonder soort sneeuwval, namelijk uitsneeuwende mist. Uitsneeuwende mist ontstaat vaak nabije industriegebieden en steden, namelijk wanneer mistdruppels in een dik mistveld bevriezen. Ze veranderen dan in sneeuwvlokken. Het resultaat is dat een klein gebied ‘wit’ wordt. Dit is goed te zien op de onderstaande foto van de Landsat 8-satelliet. De lokale sneeuwgebieden bevinden zich bijna allemaal ten westen van industriegebieden.

  Groen landschap
  We sluiten af met een kleurrijke zomerfoto van astronaut Thomas Pesquet. “Nederland is niet het grootste land, maar toch slaagde ik er niet in om het hele land in één frame te krijgen”, twitterde hij eerder dit jaar.

  De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één of meerdere indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Dit is het derde artikel in de reeks, maar binnenkort kun je alle foto’s terugvinden op deze pagina.

  Bronmateriaal

  Archief Scientias.nl
  Afbeelding bovenaan dit artikel: Jeff Williams

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd