Nederland is na succesvolle Blue Origin-vlucht een astronaut rijker

Oliver Daemen is zojuist na een ongeveer 11 minuten durende ruimtereis veilig op aarde geland.

Met de zachte landing in Texas kwam een einde aan de eerste bemande vlucht van Blue Origins New Shepard. Ook de raket die de ruimtecapsule tot net voorbij de op 100 kilometer hoogte gelegen Kármánlijn voerde, landde weer keurig heelhuids op aarde.

“Beste dag ooit!” zo concludeerde Blue Origins oprichter Jeff Bezos, die met Daemen meevloog. Ook hij is nu officieel astronaut. Net als de twee andere passagiers: Mark Bezos (de broer van Jeff) en Wally Funk. Funk gaat met haar 82 jaar tevens de boeken in als de oudste ruimtevaarder ooit. Terwijl Daemen met zijn 18 jaar nu te boek staat als de jongste astronaut ooit.

De vlucht van de vier begon iets later dan gepland, om 15.13 uur (Nederlandse tijd). Ongeveer drie minuten na lancering maakte de capsule zich los van de raket. En gedurende enkele minuten ervoeren de passagiers gewichteloosheid en konden ze tevens genieten van een prachtig uitzicht. Heel lang duurde het allemaal niet; zo’n tien minuten na lancering plofte de ruimtecapsule – na behoorlijk te zijn afgeremd door drie parachutes – weer op aarde neer.

En daarmee is het een historische dag geworden voor Blue Origin. De eerste succesvolle bemande vlucht is een feit en er gaan er ongetwijfeld nog veel meer volgen. Blue Origin wil namelijk met enige regelmaat ruimtetoeristen over de Kármánlijn meevoeren. Het is een tripje dat niet voor iedereen is weggelegd; een kaartje zou al snel 250.000 dollar kosten.

Meer weten over deze vlucht en de toekomstplannen van Blue Origin? Klik hier!

Bronmateriaal

Blue Origin
Afbeelding bovenaan dit artikel: Blue Origin

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd