Nederland investeert vooral in fossiele brandstoffen

In 2010 besteedde onze overheid 1,5 miljard euro aan duurzame energie. Een schijntje: aan fossiele brandstoffen werd 5,8 miljard gespendeerd.

Dat blijkt uit een rapport van CE Delft en Ecofys. De twee bureaus brachten in opdracht van een grote energieleverancier en een bank het energiebeleid van onze overheid in kaart.

Maatregelen
In 2010 werden door onze overheid 53 maatregelen genomen om de energiemarkt bij te sturen. Een groot deel van die maatregelen blijkt in het voordeel van fossiele brandstoffen te werken. Deze maatregelen verzwakken tegelijkertijd de positie van de duurzame energiebronnen.

WIST U DAT…

…efficiënter omgaan met energie kan leiden tot een 70 procent lager verbruik?

Kortingen
Een groot deel van het geld dat in fossiele brandstoffen werd gestoken, werd vooral gebruikt om grootverbruikers van fossiele brandstoffen tegemoet te komen. Het gebruik van fossiele brandstoffen werd met allerlei kortingen en belastingvoordeeltjes sterker gestimuleerd dan duurzame energie, zo concluderen de onderzoekers in het rapport.

Subsidie
De subsidie die wordt uitgegeven voor de productie van energie is eerlijker verdeeld. 1,4 miljard voor fossiele energiebronnen en 1,3 miljard voor duurzame energiebronnen.

Het rapport is gisteren aan enkele Tweede Kamerleden overhandigd. Of de politiek het rapport ook ter harte neemt, is onduidelijk.

Bovenstaande foto is gemaakt door Travel Aficionado (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd