Nederland heeft de grootste geluidscamera ter wereld

geluidscamera

Een 3D-opname maken van het geluid dat geproduceerd wordt door een ventilator? Het kan met de geluidscamera van Sorama. Vandaag is door Guiness World Records bevestigt dat dit de grootste geluidscamera ter wereld is. Het apparaat is 64 bij 64 centimeter groot en telt 1024 microfoons.

De vorige recordhouder is de World Largest Microphone Array van het Massachusetts Institute of Technology. Deze camera bestaat uit 1.020 microfoons en is sinds 2004 in gebruikt. De Sorama Cam heeft het stokje overgenomen. Deze geluidscamera lijkt op een videocamera, alleen werkt het apparaat met geluid in plaats van licht.

Hoe werkt de geluidscamera?
“De camera bestaat uit een raster met microfoontjes, die mooi zijn geïntegreerd, gecombineerd met een videocamera”, vertelt Rick Scholte, oprichter en directeur van Sorama. “Productontwikkelaars kunnen deze camera voor hun product plaatsen en tot in de kleinste details zien hoe hun product geluid maakt. Wat trilt er? Door welke gaten en kieren lekt er geluid naar buiten? Zo zijn ze in staat om aanpassingen te maken aan hun eigen producten. Als een product minder geluid maakt, dan is er sprake van minder energieomzetting naar een ander domein en zo wordt er energie bespaard.”

Een gezonde, stille wereld
Ook zijn er voordelen voor de volksgezondheid. Straks kun je lekker in de tuin zitten zonder dat je een vliegtuig hoort. Je lichaam maakt minder stresshormonen aan door geluidsvervuiling, waardoor minder mensen ziek worden. “Een stille gezonde wereld begint met het inzien van geluid”, zei Scholte vorig jaar tijdens een aflevering van De Wereld Leert Door.

Bekijk hieronder de aflevering van De Wereld Leert Door waar een demonstratie van de geluidscamera wordt gegeven:

Nieuwe recordpoging
Morgen zal er opnieuw een recordpoging worden gedaan om tot het viervoudige van het record te komen, namelijk door vier geluidscamera’s te combineren. Het is de vraag of dit record door Guiness wordt geaccepteerd. “De enige onzekerheid is of Guiness dat ook beschouwt als een enkel systeem”, vertelt Johannes Heldens aan Cursor. “Dat is namelijk een voorwaarde voor het record.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd