Nederland – Costa Rica: wat is de voorspelling?

ornaje

Het wereldkampioenschap voetbal heeft al voor heel wat verrassingen gezorgd. Toch durven wetenschappers zich nog altijd aan voorspellingen te wagen. En die lijken aardig gunstig uit te pakken voor Oranje.

Onderzoekers van de Vrije Universiteit van Berlijn ontwikkelden een simulator om de uitkomst van het wereldkampioenschap te kunnen voorspellen. De simulator haalt gegevens uit onder meer de FIFA-ranglijst en houdt tevens onder meer rekening met thuisvoordeel, de marktwaarde van spelers in een bepaald elftal en eerder behaalde resultaten tijdens het WK en daarvoor. Op basis van die gegevens speelt de simulator elke wedstrijd 10.000 keer. Vervolgens berekent het systeem hoe vaak een bepaalde ploeg de kwartfinale, halve finale en finale weet te behalen. Op basis daarvan komt de simulator vervolgens met een percentage: de kans dat een bepaalde ploeg een bepaalde wedstrijd wint en dus doorgaat naar de volgende ronde en uiteindelijk de finale haalt.

Nederland
Naar aanleiding van de wedstrijden die het afgelopen weekend zijn gespeeld, is de simulator weer aan de slag gegaan en heeft deze onder meer berekend hoe groot de kans is dat Nederland de volgende ronde haalt. Om die ronde te bereiken, moet Oranje komende zaterdag Costa Rica (dat gisteren de Grieken naar huis stuurde) verslaan. Volgens de simulator is dat zeker haalbaar. De kans dat Nederland wint van Costa Rica is 71 procent.

“De kans dat Nederland wint van Costa Rica is 71 procent”

Wereldkampioen
De kans dat Nederland vervolgens ook de halve finale overleeft, schat de simulator op 33 procent. Met andere woorden: de kans dat Nederland de finale haalt, is één op drie. De kans dat Oranje de wereldbeker mee naar huis brengt, blijft momenteel hangen op zo’n twaalf procent. Dat is al aanzienlijk meer dan anderhalve week geleden: toen werd de kans dat Nederland wereldkampioen werd nog maar drie procent geacht.

Belgen
Voor de Belgen ziet het er statistisch gezien ook niet slecht uit. Zij spelen morgen de achtste finale en moeten dan de VS zien te verslaan. De simulator denkt dat de twee ploegen aan elkaar gewaagd zijn, maar acht België net wat sterker. De Belgen zouden 54 procent kans hebben om de Amerikanen naar huis te sturen.

Eerdere voorspellingen
Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar hoe betrouwbaar is die simulator nu werkelijk? Daarvoor moeten we even terug naar het begin. De Vrije Universiteit Berlijn presenteerde de simulator enkele dagen voor de start van het WK. In die tijd spuugde de simulator dit fraaie schema uit:

Klik voor een vergroting. Afbeelding: © Intelligent Systems and Robotics Group, Freie Universität Berlin.
Klik voor een vergroting. Afbeelding: © Intelligent Systems and Robotics Group, Freie Universität Berlin.

Volgens dit schema zou Nederland al in de groepsfase naar huis gaan en werd Spanje de groepswinnaar, op de voet gevolgd door Chili. Dat liep ietsje anders. Groep H (met daarin België) hield zich wat beter aan de afspraken. De Belgen werden groepswinnaar. Rusland moest de tweede plaats in de poule echter afstaan aan Algerije. Kijken we naar het grotere plaatje, dan zijn de vier favorieten overduidelijk: Brazilië, Argentinië, Duitsland en Spanje. Drie daarvan zijn nog altijd in de race voor de titel. Inmiddels zijn de favorieten dan ook: Brazilië (36 procent), Argentinië (17 procent), Duitsland (16 procent) en Nederland (12 procent).

Er is dus wel het één en ander op de simulator aan te merken. Maar men mag verwachten dat deze naarmate het WK verder vordert steeds nauwkeuriger wordt. In afwachting van de wedstrijd van komende zaterdag kunnen we eigenlijk niets anders doen dan fantaseren over die wereldbeker en ons blindstaren op de statistieken. En zolang die in het voordeel van Nederland blijven transformeren is dat geen straf.

Bronmateriaal

"Football World Cup Simulator" - Worldcup-simulator.de
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Rafiq Sarlie (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd