Nederland-Argentinië: wat is de voorspelling?

fan

Woensdag is het zover: Argentinië wacht op ‘ons’ Oranje. De grote vraag is natuurlijk: kunnen we Messi en zijn vrienden aan? Wetenschappers zien het somber in. Ze schatten de kans dat Nederland wint op ongeveer 35 procent.

Dat het afgelopen zaterdagavond zo’n zenuwslopende wedstrijd zou worden, had de wetenschap niet voorspeld. Dat Nederland er uiteindelijk met de winst vandaan zou gaan wel. Voorafgaand aan het duel voorspelde de WK Simulator van de Vrije Universiteit Berlijn dat Nederland maar liefst 71 procent kans had om van Costa Rica te winnen. En Nederland was inderdaad te sterk voor de Costa Ricanen. Het betekent dat een nieuwe wedstrijd wacht. Komende woensdag. Tegen Argentinië. En dit keer zijn de percentages niet in ons voordeel.

35 procentjes
De kans dat Nederland van Argentinië wint, wordt door de simulator geschat op 35 procent. Een simpel rekensommetje leert dan dat Argentinië 65 procent kans heeft om voetbalminnend Nederland in diepe rouw te dompelen.

Hoe werkt de simulator?

De simulator haalt gegevens uit onder meer de FIFA-ranglijst en houdt tevens onder meer rekening met thuisvoordeel, de marktwaarde van spelers in een bepaald elftal en eerder behaalde resultaten tijdens het WK en daarvoor. Op basis van die gegevens speelt de simulator elke wedstrijd 10.000 keer. Vervolgens berekent het systeem hoe vaak een bepaalde ploeg de kwartfinale, halve finale en finale weet te behalen. Op basis daarvan komt de simulator vervolgens met een percentage: de kans dat een bepaalde ploeg een bepaalde wedstrijd wint en dus doorgaat naar de volgende ronde en uiteindelijk de finale haalt.

Finale
De kans dat Nederland de finale haalt, is dus 35 procent. De kans dat we die finale vervolgens ook daadwerkelijk winnen, wordt door de simulator geschat op tien procent. Argentinië doet het aanzienlijk beter: het heeft 28 procent kans de finale te winnen. Maar de Argentijnen moeten het – volgens de simulator – afleggen tegen de Brazilianen. Zij hebben volgens de simulator 41 procent kans om wereldkampioen te worden. De Duitsers zouden twintig procent kans hebben om de wereldbeker mee naar huis te nemen.

Niet onfeilbaar
Onfeilbaar is de Duitse simulator zeker niet. Enkele dagen voor het WK startte, riep de simulator Spanje nog uit tot groepswinnaar en bonjourde deze Oranje al in de groepsfase naar huis. Sterker nog: geschat werd dat de Spanjaarden maar liefst 16 procent kans hadden op de wereldtitel (en daarmee moesten ze alleen Brazilië met 25 procent kans op de wereldtitel boven zich dulden). We weten allemaal wel hoe het in werkelijkheid met de Spanjaarden is afgelopen: ze dropen al in de groepsfase af. De simulator wist Argentinië echter wel redelijk op waarde te schatten. Zo voorspelde deze – correct – dat Argentinië groepswinnaar zou worden en zonder al te veel moeite de halve finale zou bereiken. Daar zouden de Argentijnen – volgens de eerste simulaties – het af moeten leggen tegen de Spanjaarden, waarna een finale Brazilië – Spanje vorm kreeg. Hoewel heel Nederland hoopt dat Oranje de rol van de Spanjaarden in dit scenario overneemt, schatten de wetenschappers de kansen van Oranje iets lager in.

Als we afgaan op de simulator moeten we ons voorbereiden op een nederlaag. Gelukkig is er een wetenschappelijk onderzoek dat de pijn van zo’n nederlaag iets kan verzachten. Zo is uit recent onderzoek gebleken dat de kans dat het beste team ter wereld daadwerkelijk de wereldbeker mee naar huis neemt slechts 28 procent is. In andere woorden: statistisch gezien is er – zelfs als we woensdag het deksel op de neus krijgen – een goeie kans dat we stiekem gewoon toch het beste voetbalteam ter wereld hebben.

Bronmateriaal

"World Cup Simulator" - Worldcup-simulator.de
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Irene Mei (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd