‘Neanderthalers hadden gewoon pech!’

Wij moderne mensen vertellen graag dat de Neanderthalers uitstierven, omdat ze dommer waren. Maar wiskundigen komen met een andere theorie.

Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat de Neanderthalers regelmatig seks hadden met Homo sapiens. Sterker nog: ongeveer één tot vier procent van ons DNA is afkomstig van de Neanderthaler.

Pech
Sommige wetenschappers blijven benadrukken dat de Neanderthaler an sich er niet meer is, omdat deze zich in tegenstelling tot de moderne mens moeilijk kon aanpassen. Maar de wiskundigen Armando Neves en Maurizio Serva kunnen zich daar niet in vinden. Het feit dat de Neanderthalers zijn uitgestorven is volgens de twee gewoon een speling van het lot. Dikke pech.

WIST U DAT…

de moderne mens sneller kon rennen dan de Neanderthaler?

Mix
Als twee soorten met elkaar gekruist worden, kan één van de soorten gemakkelijk verdwijnen, omdat de genen gemixt worden. Als die mix voortdurend in het voordeel van de Homo sapiens uitvalt, verdwijnt de Neanderthaler vrij snel. De wiskundigen toonden met modellen en formules aan dat de Neanderthaler zo ook uitgestorven kan zijn.

Het kan
Ze ontdekten dat de genetische mix die er nu is (dus één tot vier procent van de genen van de Neanderthaler in de genen van de Homo sapiens) kan ontstaan wanneer er in elke tien tot tachtig generaties een kruising van beide soorten plaatsvindt. Hoelang het duurt voordat de mix zoals we die nu kennen tot stand komt, is afhankelijk van de grootte van de populatie. Maar of die populatie nu klein of groot was: deze mix kan tot de ondergang van de Neanderthaler hebben geleid. Zelfs als de Neanderthaler niet inferieur aan de moderne mens was.

Antropologen zijn enthousiast over het onderzoek van de wiskundigen. Vooral omdat de twee onderzoekers weinig aannames maken: ze gaan uit van de feiten. Toch benadrukken experts dat er voor de theorie van de inferieure Neanderthaler ook iets te zeggen valt: de moderne mens was nu eenmaal wat flexibeler en intelligenter.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd