Neanderthalers droegen adelaarsklauwen als sieraad

Neanderthalers waren 130.000 jaar geleden al zeer modebewust. Zij droegen namelijk al sieraden. Geen goud, zilver en brons, maar de nagels van arenden. Een internationaal team van wetenschappers onderzochten de acht klauwen, die ruim honderd jaar geleden in Kroatië zijn gevonden.

De witte klauwen zijn duidelijk gepolijst. Aangezien de nagels bij een voormalige nederzetting van Neanderthalers zijn gevonden, gaan wetenschappers er van uit dat de klauwen zijn bewerkt door deze uitgestorven mensensoort. Mogelijk droeg een Neanderthaler deze klauwen aan een hanger, bijvoorbeeld als ketting of als armband.

Tien feiten over Neanderthalers

1. Ze waren prima ouders;
2. Ze hadden seks met ons;
3. Ze begroeven hun doden;
4. Ze waren binnenhuisarchitecten;
5. Ze spraken mogelijk een eigen taal;
6. Ze kregen ook al kanker;
7. Ze hadden grote ogen;
8. Ze gebruikten medicijnen;
9. Ze maakten tekeningen;
10. Ze geloofden in leven na de dood.

“Dit is een bijzondere vondst”, concludeert professor David Frayer van de universiteit van Kansas. “Het laat zien dat Neanderthalers veel moderner waren dan gedacht. De acht klauwen zijn – samen met meer dan 900 botten van Neanderthalers – gevonden in Krapina. De botten en klauwen zijn 120.000 tot 130.000 jaar oud, toen er sprake was van een warme, interglaciale periode. De onderzoekers vonden ook stenen gereedschappen, botten van neushoorns en beren, maar geen bewijzen dat er ooit homo sapiens leefden. De homo sapiens arriveerde pas 40.000 jaar geleden in Europa.

Als Neanderthalers sieraden droegen, dan kopieerden zij dit gedrag niet van de homo sapiens. Daarnaast is het bijzonder dat Neanderthalers adelaarsklauwen gebruikten, omdat deze moeilijk te vinden zijn. “Ik vermoed dat Neanderthalers de arenden levend vingen”, vervolgt Frayer, “maar ook dat is niet makkelijk.”

De bevindingen van Frayer en zijn collega’s zijn te lezen in een paper in het wetenschappelijke journaal PLOS One.

Drie voorbeelden van bewerkingen die door een Neanderthaler zijn uitgevoerd.
Drie voorbeelden van bewerkingen die door een Neanderthaler zijn uitgevoerd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd