Neanderthaler had veelzijdiger dieet dan gedacht: van mammoet tot zalm

neanderthaler

Wetenschappers hebben indirect bewijs gevonden dat Neanderthalers vis aten. Het suggereert dat het dieet van de Neanderthalers veelzijdiger was dan gedacht en dat een eenzijdig dieet niet de reden was waarom de Neanderthaler plaatsmaakte voor onze voorouders: de moderne mens.

Zo’n 40.000 jaar geleden maakte de Neanderthaler plaats voor de moderne mens. Waarom de moderne mens het wel redde en de Neanderthaler niet? Wetenschappers weten het niet goed. Eén van de redenen die ze veelvuldig opperen, is het dieet van de Neanderthaler. De Neanderthaler zou een vrij eentonig dieet hebben gehad dat bestond uit grote dieren zoals paarden, bisons en mammoeten. De moderne mensen hadden volgens deze hypothese een veelzijdiger dieet. En daarmee zouden de moderne mensen flexibeler zijn geweest dan de Neanderthalers. Was er geen vlees voorhanden? Dan aten ze gewoon vis. De Neanderthalers hadden die keuze niet.

Botjes
Een nieuw onderzoek veegt die hypothese nu van tafel. Wetenschappers hebben in een grot waar Neanderthalers ooit leefden botfragmenten van grote zalmen ontdekt. De fragmenten werden teruggevonden in aardlagen die tussen de 42.000 en 48.000 jaar oud zijn.

WIST U DAT…

…de Neanderthalers waarschijnlijk een gereedschap bedachten dat we vandaag de dag nog steeds gebruiken?

Beren en leeuwen
In de grot werden echter ook resten van grote vleeseters, zoals beren en leeuwen teruggevonden. De onderzoekers moesten – voor ze konden concluderen dat Neanderthalers waarschijnlijk vis aten – dan ook eerst uitsluiten dat deze beren en leeuwen de vissen naar de grot hadden gebracht. Ze bestudeerden daarvoor de isotopen in de botten van deze dieren. Deze isotopen kunnen ons meer vertellen over het dieet. Uit het onderzoek blijkt dat zowel de beren als de leeuwen geen vis aten.

“Dit onderzoek voorziet ons van indirect bewijs dat mensachtigen, waarschijnlijk Neanderthalers, in het Midden-paleolithicum in staat waren om vis – wanneer dit voorhanden was – te consumeren,” stelt onderzoeker Hervé Bocherens. Het dieet van de Neanderthaler en dat van de moderne mens verschilt dan ook niet zo sterk. Op basis van dit onderzoek is het dan ook aannemelijk dat andere factoren dan het dieet uiteindelijk leidden tot de ondergang van de Neanderthaler.

Bronmateriaal

"Who was Eating Salmon 45,000 Years Ago in the Caucasus?" - Uni-Tuebingen.de
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Stefan Scheer (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd