‘Neanderthaler en mens hadden zelden seks’

Nieuw onderzoek wijst erop dat Neanderthalers en mensen veel minder vaak de lakens deelden dan gedacht.

Eerder was al gebleken dat iedereen (behalve de Afrikanen) een beetje Neanderthaler is. Zo’n één tot vier procent van ons DNA hebben we aan de Neanderthaler te danken.

‘Gewoon’?
Maar hoe ‘gewoon’ was het dat Neanderthalers en mensen seks hadden en kinderen kregen? Onderzoeker Mathias Currat besloot dat uit te zoeken. Hij ontwikkelde samen met zijn collega’s een computermodel dat kon vertellen hoeveel keer Neanderthalers en moderne mensen seks moesten hebben om ervoor te zorgen dat ons DNA voor enkele procenten uit dat van Neanderthalers zou bestaan.

WIST U DAT…

…seks met een Neanderthaler goed was voor de mens?

Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat slechts twee procent van alle geslachtsgemeenschap die in die tijd uitmondde in gezond nageslacht plaatsvond tussen een Neanderthaler en een moderne mens. De resultaten zijn op twee manieren te verklaren: of Neanderthalers en moderne mensen hadden niet veel seks of het nageslacht van Neanderthalers en moderne mensen was niet zo fit. De onderzoekers vermoeden het eerste, zo is in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences te lezen.

197 tot 430 keer
Uit hun berekeningen blijkt dat mensen en Neanderthalers slechts 197 tot 430 keer met elkaar seks hoefden te hebben om ons DNA voor enkele procenten uit het DNA van Neanderthalers te laten bestaan. Neanderthalers en moderne mensen leefden zo’n 10.000 jaar samen, dus gemiddeld hoefde een modern mens slechts elke 23 tot 50 jaar seks te hebben met een Neanderthaler om uit te komen op de genetische mix die wij vandaag de dag vormen.

Volgens experts zijn de cijfers niet heel verrassend. Vandaag de dag kiezen mensen vaak voor een partner die dezelfde taal spreekt en dezelfde cultuur heeft. Dat zou in de tijd van de Neanderthalers niet anders zijn geweest: zowel de Neanderthalers als de moderne mensen hadden een sterke voorkeur voor iemand uit de eigen groep. Slechts enkele Romeo’s en Julia’s hadden die voorkeur niet en gingen een relatie aan met iemand uit een andere groep.

Bronmateriaal

"Neanderthal-Human Sex Rarely Produced Kids, Study Suggests" - Livescience.com
"Humans and Neanderthals had sex, but not very often" - Discovermagazine.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Stefan Scheer (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd