‘Nazi’s planden gasaanval op Engeland’

Volgens onlangs vrijgegeven Britse documenten waren de Duitsers in 1941 van plan om Engeland aan te vallen met biowapens.

Volgens de documenten hadden de Duitsers vliegtuigen die allerlei ziekmakende gassen konden verspreiden. De Nazi’s zouden zich haastig voorbereiden op een aanval op Engeland en zouden niet twijfelen als zich een mogelijkheid voor zou doen, zo wordt in de documenten van binnenlandse veiligheid geconcludeerd.

Fabriek
Het gas zou al vanuit de fabriek vervoerd worden naar plaatsen vanwaar de aanval zou starten. En piloten zouden al geoefend hebben met het loslaten van het gas. Bij de documenten zijn enkele verklaringen van anonieme getuigen gevoegd.

Antrax
Volgens de documenten behoorde een aanval met antrax tot de mogelijkheden. Britse soldaten zouden een aantrekkelijk doelwit zijn, maar ook aanvallen op burgers konden niet worden uitgesloten. De Duitsers zouden hopen op paniek, waardoor ook het Britse leger machteloos zou staan.

De aanval kwam er uiteindelijk nooit. Hitler veegde de plannen in januari 1941 van tafel, nadat de Duitse luchtmacht een gevoelige nederlaag had geleden tegen de Britten.

Bovenstaande foto komt uit het Bundesarchiv, Bild 183-S33882 / CC-BY-SA (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd