‘Navelstreng wordt te snel doorgeknipt’

Het is heel normaal als de vader of verloskundige kort na de bevalling de navelstreng doorknipt. Helemaal fout, zo beweren onderzoekers nu. De navelstreng zou langer intact moeten blijven, zodat de baby meer gezonde stamcellen en bloed tot zich kan nemen.

Volgens de onderzoekers maakt de navelstreng een natuurlijke stamceltransplantatie mogelijk en zorgt het snel doorknippen ervoor dat die transplantatie te vroeg wordt gestopt. De meeste baby’s krijgen in de westerse wereld niet de kans om alle stamcellen te ontvangen; de navelstreng wordt gemiddeld binnen een minuut na de geboorte al afgeklemd en doorgeknipt.

Bloed
Gedurende de bevalling starten de placenta en navelstreng zich samen te trekken en bloed naar de baby te pompen. Zodra het kind voldoende bloed heeft, stoppen de placenta en navelstreng met pompen. Door te wachten met het doorknippen van de navelstreng is zeker dat de pasgeborene al het bloed heeft ontvangen. Zo kan onder meer bloedarmoede voorkomen worden. Het bloed uit de navelstreng bevat echter ook belangrijke stamcellen die de baby in de toekomst wellicht nog nodig zal hebben.

Voor ons mag het misschien allemaal nieuw zijn; in andere culturen weten ze dit allang. Zo is het onder sommige volken heel gewoon om te wachten tot de navelstreng ervan zelf af valt. Die aanpak is volgens de onderzoekers echter weer overbodig; een halve minuut langer wachten dan normaal is al genoeg om de baby van broodnodige stoffen te voorzien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd