Nauwe samenwerking leidt tot complete herinnering

Wetenschappers hebben ontdekt dat maar liefst drie delen van onze hersenen betrokken zijn bij ons geheugen.

De onderzoekers experimenteerden met ratten. Ze voerden diverse tests uit waarbij gekeken werd hoe belangrijk diverse delen van het brein zijn bij het vormen en ophalen van herinneringen.

Drie delen
De onderzoekers ontdekten al snel dat de hippocampus, de perirhinal cortex en de prefrontale cortex een belangrijke rol speelden voor het geheugen. Maar welke bijdrage leverden de afzonderlijke delen? En hoe belangrijk waren ze?

WIST U DAT…

…onrustig slapen slecht is voor het geheugen?

Experiment
De experimenten met ratten boden meer duidelijkheid. De onderzoekers zorgden er bijvoorbeeld voor dat de hippocampus niet meer kon communiceren met de andere delen van de hersenen. En dat had direct invloed op het geheugen. Zo konden de ratten niet onthouden waar objecten zich bevonden en waar in de tijd gebeurtenissen zich hadden afgespeeld.

Stukjes
Het onderzoek laat zien dat herinneringen in verschillende delen van het brein worden aangemaakt en ook bestaan uit losse stukjes. Een herinnering bestaat bijvoorbeeld uit een gebeurtenis, maar ook een plaats en een moment waarop dit plaatsvond. En dat verklaart een hoop. “Als we iemand herkennen in de supermarkt, maar we kunnen niet meer op zijn naam komen dan kan dat komen doordat we gewend zijn om hem ergens anders te zien,” legt onderzoeker Clea Warburton uit. Zo’n onvolledige herinnering kan op tal van manieren tot stand komen. “Omdat we ouder worden of omdat we het druk hebben en geen tijd hebben of omdat een deel van ons brein aftakelt.”

De onderzoekers hopen dat hun studie bijdraagt aan een beter begrip en effectieve behandeling van geheugenproblemen en ziekten als Alzheimer.

Bronmateriaal

"Memory is 'team effort' by several regions of the brain" - BBC.co.uk
Bovenstaande foto is gemaakt door 'smil (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd