Natuurlijke beelden en geluiden verminderen pijn

Kijken naar prachtige, ontspannende beelden van de natuur en het luisteren naar rustige natuurlijke geluiden vermindert pijn. Dat blijkt uit onderzoek onder kankerpatiënten. De proefpersonen bestempelden de zeer pijnlijke beenmergpunctie als een stuk minder pijnlijk wanneer ze foto’s en geluiden uit de natuur voorgeschoteld kregen.

De onderzoekers verzamelden een aantal kankerpatiënten die een beenmergpunctie moesten ondergaan. Dit is een zeer pijnlijke ingreep en wetenschappers probeerden de pijn eerder al te verminderen door verdoving of hypnose. Maar onderzoekers van de John Hopkins University denken nu een goedkopere optie gevonden te hebben.

Pijn
Ze splitsten de groep kankerpatiënten in drieën. De ene groep onderging de punctie zoals altijd en de andere groep onderging de punctie terwijl deze naar rustgevende beelden en geluiden uit de natuur keek en luisterde. Een derde groep kreeg beelden en geluiden uit de stad te zien en horen. Tijdens de ingreep gaven de patiënten zelf aan hoeveel pijn ze hadden. Dat deden ze op een schaal van tien: alles boven de vier was matige of sterke pijn.

Score
De controlegroep – deze kreeg geen beelden of geluiden voorgeschoteld – scoorde op deze schaal gemiddeld een 5,7. De patiënten die natuurlijke beelden en geluiden zagen en hoorden, scoorden een 3,9. De groep die naar de stad luisterde en keek, ondervond evenveel pijn als normaal.

Afleiding?
Volgens onderzoeker Noah Lechtzin bewijst dat laatste wel dat afleiding de resultaten niet verklaart. “Ik denk zeker dat afleiding een rol speelt, maar mensen voelen zich met specifieke natuurlijk elementen verbonden en deze hebben echt effect.”

Welke natuurlijke afbeeldingen getoond worden, is daarbij zeer belangrijk. “Ik denk dat er bepaalde natuurlijke elementen zijn die goed zijn en elementen die angstaanjagend zijn. Je wilt geen rotsen zien waar mogelijk gevaarlijke dieren achter zitten, wij kozen daarom voor een heel open landschap met stromend water en het geluid van tsjirpende vogels en de wind die door de bomen waait.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd