Natte voeten voor de Big Ben als aarde 4 graden warmer wordt

nat

Hoe ziet de wereld eruit als de aarde twee of zelfs vier graden Celsius warmer wordt dan vandaag? Deze foto’s onthullen het!

Wetenschappers en politici zijn het er aardig over eens: om te voorkomen dat klimaatverandering helemaal uit de hand loopt en catastrofale gevolgen krijgt, moeten we de opwarming van de aarde tot 2 graden Celsius beperken. Maar dat vraagt om hard ingrijpen. Dan moet de uitstoot van broeikasgassen flink beperkt worden. Als dat niet gebeurt, kunnen we na 2100 wel eens te maken krijgen met temperaturen die maar liefst 4 graden Celsius hoger liggen.

Concreet
Maar wat betekent dat nu heel concreet? De onafhankelijke organisatie Climate Central – die zich ten doel stelt klimaatverandering te onderzoeken en verzamelde onderzoeksresultaten op een heldere manier te communiceren – maakt het wel heel inzichtelijk. De organisatie heeft een aantal foto’s vrijgegeven die laten zien hoe grote steden zoals Londen, Mumbai, New York en Rio de Janeiro eruit gaan zien als de aarde vier graden Celsius opwarmt (sleep de cursor naar rechts) en hoe de steden eruit zien als we massaal voor groene energie kiezen en de opwarming tot 2 graden Celsius weten te beperken (sleep de cursor naar links).

Kaartjes
Naast de foto heeft de organisatie ook Mapping Choices gelanceerd. Een interactieve site waarop je kunt zien welke gevolgen een opwarming van 2 of 4 graden Celsius tegen 2100 heeft op gebieden wereldwijd.

Rotterdam

Amsterdam

Zowel de foto’s als de interactieve tool is gebaseerd op recent onderzoek dat verscheen in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences. Welk scenario uiteindelijk werkelijkheid wordt? De tijd zal het leren. Het hangt onder meer af van de volgende klimaattop die in december in Parijs wordt gehouden.

Bronmateriaal

"Images Show Impact of Sea Level Rise on Global Icons" - Climate Central
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd